Most: Ocjena ustavnosti referendumskih inicijativa je izvan zdravog razuma

31.03.2022.

12:21

Autor: M.M./Hina/HRT

Most: Ocjena ustavnosti referendumskih inicijativa je izvan zdravog razuma

Most: Ocjena ustavnosti referendumskih inicijativa je izvan zdravog razuma

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Odluka saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da dvije Mostove referendumske inicijative upute Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti nema veze sa zdravim razumom, ocijenili su zastupnici Kluba Mosta.

- Ta odluka nema veze sa zdravim razumom jer su pitanja iz obje referendumske inicijative u potpunosti u skladu s Ustavom, ustvrdio je predsjednik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare u Saboru.

- Ustavno-pravni stručnjaci nisu ponudili nijedan stručni argument koji bi to pobio, kaže Petrov.

Most će i dalje inzistirati da se provede referendum jer je to potpisima zatražilo skoro 400.000 građana i jer ne žele da se ponovi situacija da šačica ljudi donosi odluke koje zadiru u ljudska prava i slobode.

- Vladajućima je dobar referendum jedino mrtav referendum, rekao je Petrov.

Nino Raspudić posebno bizarnim ocijenio je da se traži ocjena ustavnosti pitanja kojim bi se u članak 17. Ustava dodala riječ "pandemija". Što tu ima biti ustavno ili neustavno, upitao je.

- Vladajući žele kupiti mjesec dana vremena ili dovesti ustavne suce u situaciju da biraju između načela ustavnopravne struke i političke podobnosti, kazao je Raspudić.

Inicijativom Odlučujmo zajedno Most zahtjeva se da se Ustavom odredi da je i pandemija situacija u kojoj se prava i slobode mogu ograničavati odlukom dvije trećine saborskih zastupnika.

Druga inicijativa Dosta je stožerokracije odnosi se na izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, žele da Sabor umjesto Nacionalnog stožera civilne zaštite odlučuje o mjerama koje ograničavaju prava i slobode.

Saborski Odbor za Ustav u srijedu je većinom glasova predložio da se oba referendumska pitanja pošalju na ocjenu Ustavnom sudu, a Sabor bi se o tom prijedlogu trebao izjasniti do uskrsne stanke.

Ustavni sud ima 30 dana za pravorijek jesu li referendumska pitanja u skladu s Ustavom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!