15:45 / 06.09.2019.

Autor: D.M./HRT/Hina

Most opet traži proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa

Foto: arhiva, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: arhiva, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nedavni događaj u kojem su talijanski ribari uhvaćeni u hrvatskim vodama govori kako je nužno zaštititi hrvatske resurse, riblji fond i ribare, poručuju iz Mosta.
Most nezavisnih lista ponovno je u saborsku proceduru uputio prijedlog o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa budući da, kako ističu, nedavni događaj u kojem su talijanski ribari uhvaćeni u hrvatskim teritorijalnim vodama govori kako je nužno zaštititi hrvatske resurse, riblji fond i ribare..

- Talijanska ribarica ušla u teritorijalno more RH

- Posve je jasno da talijanski ribari kontinuirano čine prekršaj jer su recidivisti, ovo im je treći put da su uhvaćeni na djelu, u našim teritorijalnim vodama, a plaćaju neku sitnu kaznu. Toliko su bahati da novinarima pokazuju srednji prst, a što je najžalosnije, naša Vlada je pridonijela da nas tako tretiraju. Most se zauzima kontinuirano za zaštitu i proširenje hrvatskih suverenih prava na Jadranu, istaknuo je predsjednik Kluba Mosta Nikola Grmoja.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Most podsjeća kako je čak 14 mjeseci čekao saborsku raspravu o isključivome gospodarskom pojasu, od veljače 2018. do travnja 2019., te da je njihov prijedlog stajao u ladici dok nije prikupljen 31 potpis oporbe, što je potaknulo vladajuće da ga napokon stave na dnevni red, no u svibnju ga je Hrvatski sabor odbio. Podsjetio je kako je preporuka Europske komisije da sve članice proglase takav pojas radi zaštite morskih resursa, što je većina zemalja, i to ne samo na Sredozemlju, i učinila.
Foto: arhiva, PatrikMacekPIXSELL

Foto: arhiva, PatrikMacekPIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!