11:25 / 14.08.2019.

Autor: T.V./HRT

Most pokrenuo peticiju za zaštitu vode kao temeljnog ljudskog prava

-

-

Foto: - / -

Nakon što su skupili potpise oporbe u Saboru, u Rijeci su počeli prikupljaljati potpise građana, a nastavit će i u ostalim gradovima.
Lipanjsku inicijativu za zaštitu vode kao osnovnog ljudskog prava Most nezavisnih lista nastavlja peticijom. Nakon što su skupili potpise oporbe u Saboru, u Rijeci su počeli prikupljaljati potpise građana, a nastavit će i u ostalim gradovima. Zaštitu vode tražit će i putem deklaracija preko gradskih i općinskih vijeća čime žele utjecati na vladajuće da se hrvatsko vodno blago zaštiti kao osnovno ljudsko pravo.

- Mi svjedočimo na nacionalnom, ali i na međunarodnom planu pritisku određenih korporacija kako bi se izvori vode privatizirali. Hrvatska je po vodnim resursima iznimno bogata i mi to svoje bogatstvo trebamo štititi. Može nam uzor biti i Slovenija koja je to također napravila, uvrstila vodu u Ustav kao osnovno ljudsko pravo, rekao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Naveo je kako je i dio vladajućih zastupnika u Saboru pokazao interes da se provede slična inicijativa zaštite vode kao temeljnog ljudskog prava, pa realnom mogućnošću smatra da se to uvrsti i u Ustav.

- Nismo išli na referendum jer ga vladajući mogu opstruirati, a peticija će biti svojevrstan pritisak na predsjednika Sabora i vladajuću većinu da se prijedlog uvrsti na dnevni red, zaključio je Grmoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!