11:07 / 16.04.2020.

Autor: HRT

Most ponovno traži elektroničko i dopisno glasanje

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Napominju i da je stav SDP-a da će dovesti u pitanje legalnost i ustavnost izbora, ako ne bude predizborne kampanje, masovnih skupova i druženja s građanima.
Politički tajnik Mosta i saborski zastupnik Nikola Grmoja ponovno je od Vlade zatražio da se na idućim parlamentarnim izborima, koji se trebaju održati najkasnije do prosinca, zbog epidemije koronavirusa omogući elektroničko i dopisno glasanje.

-
Hrvatsku kroz nekoliko mjeseci očekuju redovni parlamentarni izbori i već sada je izvjesno da će se održati u uvjetima epidemije. Zbog toga treba organizirati da građani imaju mogućnost izaći na izbore bez straha od zaraze pa ponavljamo naš prijedlog o uvođenju elektroničkog i dopisnog glasovanja - apelirao je Grmoja.

Podsjetio je da su takav zaključak dali još na prošlotjednom glasovanju, ali su ga odbili i HDZ i SDP.

Naglasio je da su isti zahtjev ponovno uputili u saborsku proceduru jer u uvjetima straha od bolesti stariji i građani koji imaju kronične bolesti sigurno neće izaći na izbore, a postoji i mogućnost većeg širenja zaraze.

- Sve europske zemlje odgodile su izbore osim Poljske koja planira izbore za svibanj, ali su uveli dopisno glasovanje čime su omogućili zaraženima i onima koji su u samoizolaciji da imaju mogućnost konzumirati biračko pravo - kazao je Grmoja, dodavši da je i Bavarska održala izbore, ali dopisnim putem.

Jedino je Južna Koreja održala izbore, ali uz stroge mjere i mogućnost dopisnog glasovanja, napomenuo je.

- Mi nismo organizirana zemlja kao Južna Koreja i nemoguće je tako organizirati izbore u Hrvatskoj, zbog čega je jedini način uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja. Premijera Plenkovića i Vladu pitam kako misli održati parlamentarne izbore u ovoj godini kada je, primjerice, jučer Njemačka zabranila sva javna okupljanja do 31. kolovoza. To znači da nema predizbornih skupova ni kampanje i time izbori neće biti ni legalni niti će ih se moći održati - smatra Grmoja.

Napomenuo je i da je stav SDP-a da će dovesti u pitanje legalnost i ustavnost izbora, ako ne bude predizborne kampanje, masovnih skupova i druženja s građanima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!