12:31 / 29.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Most predstavio prijedlog registra troškova dužnosnika

Foto: Patrik Macek/Pixsell

Foto: Patrik Macek/Pixsell

Foto: - / PIXSELL

U Mostu smatraju da treba uspostaviti učinkovit mehanizam nadzora - tzv. registar troškova u kojem će se oni evidentirati na jednom mjestu.
U Hrvatskoj se nagomilao broj dužnosnika, a s obzirom na to da se obavljanje njihova posla plaća novcem poreznih obveznika, u Mostu nezavisnih lista predstavili su zakon kojim bi ti troškovi postali transparentni.

Smatraju da treba uspostaviti učinkovit mehanizam nadzora - tzv. registar troškova u kojem će se oni evidentirati na jednom mjestu. Taj registar bila bi središnja elektronička baza podataka koju bi vodilo Ministarstvo financija.

Politički tajnik Mosta i saborski zastupnik Nikola Grmoja istaknuo je kako se u Hrvatskoj nagomilao broj državnih i lokalnih dužnosnika koji u obavljanju svojih poslova imaju brojne i znatne troškove koji se podmiruju novcem poreznih obveznika.

- Evo i danas imate objavljen primjer o rastrošnosti šefa jednog fonda, a takvi primjeri stalno se otkrivaju. Zato bi bilo korisno uspostaviti učinkovit mehanizam nadzora nad trošenjem javnih sredstava. Iako računovodstvena i porezna pravila reguliraju formalne aspekte odobravanja i naknade dužnosničkih troškova, u stvarnosti ne postoji mehanizam nadzora odgovornog trošenja javnih sredstava i njihove nužnosti i ekonomske opravdanosti. Zato smo ovim zakonom predložili učinkovit mehanizam koji bi nadzirao korištenje novca poreznih obveznika i javnih sredstava, rekao je Grmoja.

Most predlaže da se ustroji registar troškova koji nastaju u obavljanju javnih dužnosti, a u njemu bi se na jednom središnjem mjestu evidentirali i publicirali relevantni troškovi dužnosnika.

- Tri su glavna cilja našeg prijedloga: da se novac poreznih obveznika koristi razborito i odgovorno radi ostvarivanja javnog interesa, da su svi troškovi koji nastanu u obavljanju javne dužnosti nužni i opravdani te da javnost ima uvid u trošenje novca poreznih obveznika i drugih javnih sredstava. Zakonom predviđamo ustrojavanje registra kao središnje elektroničke baze podataka i njegove dostupnosti na internetskim stranicama Ministarstva financija, objasnio je Grmoja.
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Foto: Patrik Macek/Pixsell

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!