16:44 / 20.08.2020.

Autor: I.D./HINA

Most predstavio prijedlog Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Petrov je rekao da je Vladin prijedlog Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi "kamilica", a da je Mostov prijedlog sveobuhvatniji i obuhvaća žešće rezove koji su nam potrebni.
Mostov prijedlog Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi predstavili su u četvrtak u Zagrebu, uz autora Roberta Podolnjaka, predsjednik Mosta Božo Petrov i član Glavnog odbora te stranke Marko Sladoljev.

Petrov
je rekao da je Vladin prijedlog Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi "kamilica", a da je Mostov prijedlog sveobuhvatniji i obuhvaća žešće rezove koji su nam potrebni.

Dodao je kako je siguran da Mostov prijedlog vladajući neće prihvatiti, ali, kazao je Petrov, "ako ih barem natjeramo da svoje prijedloge korigiraju, da budu malo snažniji, onda ćemo nešto i učiniti".

Autor prijedloga zakona Podolnjak naglasio je da Most predlaže smanjenje broja političara i dužnosnika, ali i namjeru da veći gradovi preuzmu ovlasti županija što će u konačnici dovesti do ukidanja županija i smanjenja administracije.

U Mostu smatraju da bi se prihvaćanjem njihova prijedloga "administracija i regionalna i lokalna samouprava učinila racionalnijom te bi se našao novac koji bi se mogao preusmjeriti građanima i gospodarstvu".

Mostovci predlažu i smanjenje broja predstavnika u općinskim i gradskim vijećima te županijskim skupštinama za 20 posto, odnosno 2000 manje nego što ih trenutačno ima te da čelnici oko 400 gradova i općina, koje imaju manje od 5000 stanovnika, svoje dužnosti obavljaju isključivo volonterski.

Most predlaže i lakše raspisivanje lokalnih referenduma - on bi se morao raspisati kada bi to zatražilo 10, umjesto sadašnjih 20 posto birača upisanih u birački popis neke općine ili grada.

Predlažu i ograničavanje mandata gradonačelnika, načelnika i župana, prema kojemu bi oni mogli biti na vlasti maksimalno osam godina - dva uzastopna mandata. Tim prijedlogom, kažu u Mostu, žele smanjiti korupciju koja je puno češća u općinama i gradovima s dugovječnim načelnicima i gradonačelnicima.

Podolnjak: Županija bi ostala prazna školjka koju bi se moglo ukinuti

Most predlaže i postupno razvlaštenje županija, što bi bio prvi korak prema njihovom potpunom ukidanju.

Naime, njihov prijedlog zakona sadrži i da na temelju odluke predstavničkog tijela gradovi koji imaju više od 35.000 stanovnika i gradovi sjedišta županija, na svom teritoriju mogu obavljati i poslove iz djelokruga županije. Time bi veliki gradovi mogli "razvlastiti" županije i od njih preuzeti bolnice, škole i druge ustanove i funkcije.

- Županija bi ostala samo prazna školjka, koju bi se potom, u drugom koraku, jednostavno moglo ukinuti, izjavio je Podolnjak.

Na konferenciji za medije član GO Mosta Marko Sladoljev je upozorio na situaciju u Zagrebu.

- Ovim zakonom želimo spriječiti koncentraciju političke moći u jednom čovjeku. Grad Zagreb je premrežen političarima koji primaju naknade, a ne odlučuju o ničemu. Sav taj novac koji političari primaju je novac građana, a zauzvrat ne dobivaju usluge koji im pripadaju, zaključio je Sladoljev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!