Most predstavio svoj prijedlog reforme lokalne samouprave

14:49 / 27.04.2020.

Autor: I.Z./Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Most predlaže smanjuje broja vijećnika za preko 2000, te ukidanje mjesečne naknade, odnosno isplatu naknade samo za sjednice na kojima su vijećnici prisutni.
Most nezavisnih lista predstavio je svoj prijedlog zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi koji, ističu u toj stranci, ide u smjeru racionalizacije lokalne samouprave i ukidanja županija.

-
Ovo je prvi put da je jedna politička opcija ideju reforme lokalne i regionalne samouprave pretočila u konkretan zakonski prijedlog, ustvrdio je Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja na konferenciji za novinare.

Dodao je kako je sustav e-propusnica pokazao potrebu za teritorijalnim preustrojem i smanjenjem broja općina i gradova, a možda i za ukidanjem županija, pa njihov prijedlog ide u tom smjeru.

- Prijedlogom ne ukidamo niti jednu županiju, grad ili općinu već smanjujemo broj političara i vijećnika u lokalnim jedinicama, što je prvi korak prema ukidanju županija, kazao je Grmoja.

- Naša vizija je cjelovita Hrvatska s jakim gradovima i općinama, istaknuo je.

Most predlaže smanjuje broja vijećnika za preko 2000, te ukidanje mjesečne naknade, odnosno isplatu naknade samo za sjednice na kojima su vijećnici prisutni.

Predlaže da veliki gradovi i sjedišta županija s preko 35.000 stanovnika preuzmu ovlasti županija u području zdravstva, socijalne skrbi i školstva uz adekvatno financiranje, te da obavljaju i dio poslova općina i gradova do 5000 stanovnika.

Gradovi i općine do 5000 stanovnika ne bi imale profesionalnog dužnosnika već volontera, one od 5000 do 10.000 stanovnika profesionalnog dužnosnika imale bi samo uz odluku vijeća, dok bi one s preko 10.000 imale pravo na profesionalnog dužnosnika.

Most traži i ograničavanje mandata načelnika, gradonačelnika i župana na dva mandata, te smanjenje broja zamjenika s oko 750 na 120.

- Država nam je premala i presiromašna da bi financirala brojne političke kadrove i njihovo uhljebljivanje, poručila je Mostova zastupnica Sonja Čikotić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!