Most protiv izmjena Poslovnika koje ušutkavaju zastupnike

19.01.2018.

11:52

Autor: HRT

default error photo
Oporbeni zastupnici moraju imati bolje mehanizme kontrole izvršne vlasti, pogotovo putem češćeg postavljanja zastupničkih pitanja, istražnih povjerenstava i interpelacija.
Svaku izmjenu saborskog Poslovnika koja ide u smjeru ušutkavanja zastupnika smatramo štetnom za Hrvatski sabor, poručili su s konferencije za novinare zastupnici Mosta Robert Podolnjak i Ines Strenja-Linić.

Izmjena Poslovnika, najvažnijeg propisa po kojem radi Hrvatski sabor, koji je srce parlamentarnog prava, mora biti ozbiljan i promišljen posao koji se ne radi po hitnom postupku, bez znanja oporbenih zastupnika. Stoga Most nezavisnih lista traži ozbiljnu, stručnu raspravu o izmjenama na nadležnom odboru, promjene Poslovnika u dva čitanja i njihovo donošenje uz konsenzus vladajuće parlamentarne većine i opozicije.

Smatraju kako sadašnji Poslovnik ima ozbiljne demokratske i parlamentarne deficite, pogotovo sa stajališta opozicije, te da oporbeni zastupnici moraju imati bolje mehanizme kontrole izvršne vlasti, osobito putem češćeg postavljanja zastupničkih pitanja, istražnih povjerenstava i interpelacija. Promjene koje navodno priprema HDZ dodatno žele suziti prava oporbenih zastupnika da govore u Hrvatskom saboru, poručili su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!