12:38 / 04.11.2019.

Autor: HRT

Most traži izmjenu izbornog sustava

-

-

Foto: - / -

Ne trebaju nam deklaracije i konvencije nego reforma izbornog sustava koja je najbolja antikorupcijska mjera - poručio je predsjednik Mosta Božo Petrov.
Most nezavisnih lista aktualizirao je u ponedjeljak svoj zakonski prijedlog izmjena izbornog zakona i pozvao saborske zastupnike da se pridruže toj inicijativi te da se broj zastupnika smanji sa 151 na najviše 120.

- Svi kojima borba protiv korupcije nije na ustima nego je stvarno žele provesti, potpisat će naš zahtjev. Lijepo je potpisivati deklaracije, no borite se konkretno, imate priliku, poručio je kolegama s konferencije za novinare saborski zastupnik i predsjednik Mosta NL Božo Petrov.

Tumači pritom kako je to zadnja prilika da Sabor promijeni izborni zakon, jer najkasnije krajem iduće godine trebaju se održati parlamentarni izbori. Petrov očekuje da će Most dobiti potpise za svoj zahtjev i od zastupnika četiriju oporbenih stranaka koje su danas potpisale Deklaraciju o borbi protiv korupcije.

- Most za sada ima 14-15 potpisa, rekao je zastupnik Robert Podolnjak, uvjeren da ih može prikupiti još toliko, jer potrebno ih je 30 da bi predsjednik Sabora žurno stavio tu točku na raspravu. Podsjetio je da je ta točka na saborskom dnevnom redu od siječnja ove godine, ali da nije raspravljena.

Podolnjak je podsjetio na pet ključnih točaka koje zagovaraju: najmanje 20 posto manje zastupnika, Sabor bi ih umjesto 151 imao najviše 120, tri preferencijska glasa bez ikakvog praga, jednaka vrijednost glasa u svim izbornim jedinicama, pravedniji razmjerni sustav s nižim izbornim pragom od četiri, umjesto pet posto te zabrana kandidiranja svih pravomoćno i uvjetno osuđenih osoba za niz kaznena djela, kako to sada vrijedi za lokalne izbore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!