15:48 / 29.11.2019.

Autor: T.D./Hina

Most traži ocjenu ustavnosti odredbe o jednakim računima za odvoz otpada

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zastupnik Mosta Slaven Dobrović najavio je u petak da Most pokreće ocjenu ustavnosti odredbe prema kojoj korisnici plaćaju jednaku cijenu odvoza komunalnog otpada.
Zastupnik Mosta Slaven Dobrović najavio je u petak da Most pokreće ocjenu ustavnosti odredbe prema kojoj korisnici plaćaju jednaku cijenu odvoza komunalnog otpada bez obzira na količinu proizvedenog otpada jer smatraju da se time tvrdi krši logika sustava i demotivira korisnike da ga razvrstavaju.

Dobrović je izvijestio da je, prema informacijama kojima raspolaže, 25 jedinica lokalne samouprave već pokrenulo postupak za utvrđivanje ustavnosti te odredbe.

Ustvrdio je kako se tom odredbom stvari vode u suprotan smjer od europske politike i kružnog gospodarstva.

Pred nama je, kaže, "strašna sramota", jer preuzimamo predsjedanje Europskom unijom od Finaca koji imaju uređenu i dosljednu politiku s tim u vezi.

U Hrvatskoj se, pak, kao članici Europske unije, donose apsurdne odredbe i ne koristi se raspoloživ novac za tu namjenu niti se unaprjeđuje komunalna infrastruktura.

Stjepan Čuraj (HNS) založio se, radi povećanja sigurnosti potrošača prirodnog plina, a s obzirom na započetu ogrijevnu sezonu, da im se podijele detektori ugljičnog monoksida (CO) i to na trošak distributera i opskrbljivača. Te bi detektore trebalo dostaviti svakom potrošaču koji plaća dobavu plina kako bi mu se omogućila sigurnost korištenja plinskih trošila, rekao je Čuraj te poručio:

- Sigurnost prije svega..spasimo li i jedan život učinilo smo puno.

Hrvatski sabor završio je ovotjedno zasjedanje, a s radom nastavlja u srijedu 4. prosinca u 9,30 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!