Most traži ostavku glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek

31.03.2023.

11:26

Autor: HRT/D.M./Hina

Božo Petrov

Božo Petrov

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zastupnici Kluba Mosta ustvrdili su da će dokapitalizaciju HEP-a od 900 milijuna kuna platiti građani, i to oni najsiromašniji, te su zatražili ostavku glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek.

- Građani trebaju biti svjesni da će oni platiti dokapitalizaciju HEP-a od 900 milijuna eura, i to oni koji su najsiromašniji, jer imamo regresivni porezni sustav, kazao je predsjednik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare u Saboru. Ustvrdio je da se u Kaznenom zakonu i Zakonu o trgovačkim društvima upozorava na nesavjesno poslovanje, a da se dokapitalizacijom pokušava izbjeći bilo kakva sumnja na takvo poslovanje. Kaže kako vlada ide u dokapitalizaciju "zbog svoje nesposobnosti", te pita što će biti ako dokapitalizaciju ne odobri Europska komisija.

Zastupnik Mosta Zvonimir Troskot rrekao je da mjesecima upozoravaju na tešku situaciju u HEP-u, za koju je odgovoran premijer Andrej Plenković, jer je na čelo kompanije postavio "nekretninskog mešetara Franu Barbarića. Ključno pitanje o tih 900 milijuna euro je što će se s tim novcem stvarno financirati, napominje Troskot i odgovara da će se plaćati troškovi neučinkovitog upravljanja HEP-om do čega je došli zbog nepotizma.

Zatražio je ostavku glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek jer se, tvrdi, dokapitalizacija o kojoj se govori događa i kroz DORH, s obzirom da su angažirane strane revizorske kompanije koje su lažno vještačile. Novci su se izvlačili iz HEP-a a financirala odvjetnička društva iz kojih je potekao glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, a da bi se time financirali privatni detektivi, rekao je Troskot.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!