11:30 / 21.08.2019.

Autor: Hina

Most: U ponoć istječe rok za sazivanje izvanredne saborske sjednice o povjerenju Kujundžiću

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U ponoć istječe rok do kada je Hrvatski sabor, na zahtjev oporbe, trebao raspraviti i donijeti odluku o zahtjevu za opoziv ministra zdravstva.
Predsjednik Mosta Božo Petrov upozorio je u srijedu da u ponoć istječe 30-dnevni rok u kojem je Sabor trebao raspraviti i donijeti odluku o zahtjevu za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića i ustvrdio kako su saborska većina i Vlada odlučili zanemariti ustavne rokove i prekršiti Ustav.

- Dok vladajući odbijaju raspravu o stanju u javnom zdravstvu, ono je svakim danom gore. Sustav nije reformiran, grca u dugovima koji se mjere u milijardama, kvalitetni liječnici i medicinsko osoblje odlaze iz Hrvatske. U isto vrijeme ministar Kujundžić im odbija isplatiti naknadu za kvalitetno odrađen rad, ustvrdio je Petrov na konferenciji za novinare.

- Vladajućima nije stalo do rasprave, smatraju da još ima vremena, a sustav je u kolapsu, upozorio je.

Zastupnik Robert Podolnjak rekao je da je istekom ustavnog roka od 30 dana za raspravu i glasovanju o povjerenju ministru Kujundžiću nametnuta ustavna interpretacija da Hrvatski sabor, kad nije redovito zasjedanje, radi samo kada odgovara volji vladajuće većine.

- Bez obzira na to što imamo jasan ustavni rok od 30 dana koji propisuje da se rasprava o povjerenju Vladi, premijeru ili pojedinom ministru mora održati u roku od 30 dana, danas je ta odredba mrtvo slovo na ustavnom papiru, ustvrdio je Podolnjak.

Dodao je kako posebno žalosti nonšalantnost Ustavnog suda koji je podnesak oporbenih zastupnika i svih oporbenih članova Odbora za Ustav, kao i mišljenje većine profesora ustavnog prava, zanemario i smatra ih nebitnim da bi o tom pitanju dao mišljenje.

- Danas uz prešutnu suglasnost Ustavnog suda imamo interpretaciju vladajućih da je Vlada samo povremeno odgovorna Saboru kada on redovito zasjeda, a time je, smatramo, bitno narušeno načelo odgovornosti vlade Hrvatskom saboru, rekao je Podolnjak.

Zastupnica Ines Strenja ustvrdila je da je ministar Kujundžić propustio započeti sustavnu zdravstvenu reformu i financijsku konsolidaciju te osnažiti sustav primarne zdravstvene zaštite.

- Nije preustrojio bolnički sustav i nije osigurao da ljudski resurs kao najvrjedniji dio sustava bude primjereno plaćen. Liječnik specijalist bi u Hrvatskoj trebao imati plaću minimalno 2000 eura, kao i saborski zastupnik, tvrdi Strenja.

Upozorila je kako je iz Hrvatske do sada već otišlo oko 12.000 medicinskih sestara, ne računajući ovu godinu, dodajući kako ih ni povećanje plaće od 200-tinjak kuna od toga neće odvratiti.

- Stoga bi ministar Kujundžić trebao podnijeti ostavku, smatra Strenja.

Dodala je kako podržavaju sindikate u njihovim zahtjevima jer zdravstvo ne može čekati još godinu dana nesposobnog vladanja, nove izbore i novog ministra da bi se u zdravstvu nešto pokrenulo.

Upitan za komentar izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zatražio da više ne rabi termin "velikosrpska agresija", Petrov je odgovorio da ako to nije bila velikosrpska agresija, a nije bio ni građanski rat, neka mu netko objasni što je onda to zapravo bilo te dodao kako osobno nikad ne bi na to pristao.

Odgovarajući na pitanje kada će Most odlučiti o svom predsjedničkom kandidatu, Petrov je najavio da će to biti u rujnu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!