15:45 / 08.06.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Most: Upitna ustavnost izbora 5. srpnja

-

-

Foto: - / -

Most nezavisnih lista održao je konferenciju za novinare kako bi upozorili na upitnu ustavnost izbora 5. srpnja zbog nemogućnosti dijaspore da izađe na njih.
Most nezavisnih lista održao je konferenciju za novinare kako bi upozorili na upitnu ustavnost izbora 5. srpnja zbog nemogućnosti dijaspore da izađe na njih.

Izbori su organizirani tako da na njih izađe što manje građana, tvrde, a datum usred pandemije je upitan, kao i nedopuštanje elektroničkog glasovanja. Također navode da je premijer izdao Hrvate izvan domovine. 

- Hrvatska nije ni slučajna ni proizvoljna niti despotska, nego pravna država i trebaju li se ili ne trebaju izbori održati ne ovisi o premijerovoj privatnoj procjeni što je velika, a što mala iznimka, nego o zakonima koji propisuju regularnost izbornih procesa, poručila je nezavisna kandidatkinja na listi Mosta Marija Selak Raspudić

Most će podnijeti zahtjev za opći nadzor ustavnosti i zakonitosti o kojem odlučuje Ustavni sud te će se pozvati na članak 45. Ustava kojim se omogućuje da hrvatski građani s pravom glasovanja glasuju u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava RH u stranoj državi u kojoj prebivaju.

Pozvat će se i na Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor koji predviđa da birači izvan Hrvatske svoje izborno pravo glasa ostvaruju u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Selak Raspudić naglasila je i da postoji mogućnost da se Kanadi pridruže i neke druge zemlje zbog nepovoljne epidemiološke situacije te upitala tko će onda, kada i na temelju čega reći "ovo više nije iznimka, nego pravilo, izbori se ne mogu regularno održati". 
U vezi sa situacijom nakon izbora potvrdila je da neće "ni u kom slučaju podržati Plenkovićevu Vladu" zbog svega što je govorila te poručila da se ne boje žrtvovati poziciju u Saboru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!