19:10 / 18.10.2018.

Autor: HRT

Most: USKOK odbio dati rješenje o odbacivanju kaznene prijave i uvid u spis Grmoji i Sabljaku

-

-

Foto: - / -

Most nezavisnih lista priopćio je da je USKOK odbio dati Nikoli Grmoji i Damiru Sabljaku rješenje o odbacivanju kaznene prijave i uvid u spis vezan uz, kako tvrdi, protupravno trošenje novca u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.
Most nezavisnih lista priopćio je da je USKOK odbio dati Nikoli Grmoji i Damiru Sabljaku rješenje o odbacivanju kaznene prijave i uvid u spis vezan uz, kako tvrdi, protupravno trošenje novca u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Saborski zastupnik i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je da u Poslovniku DORH-a stoji kako se spis može dostaviti i dati na uvid oštećeniku ili drugoj osobi koja ima opravdani interes, stoji u priopćenju.

MVEP o udaljavanju iz službe Damira Sabljaka

"Postavljam pitanje tko ima opravdani interes, ako ne osoba koja je podnijela kaznenu prijavu i svjedočila pred Nacionalnim vijećem za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Ovo pokazuje da USKOK i DORH funkcioniraju na poziv Andreja Plenkovića, ali mi ćemo naći načina da dobijemo uvid u ovaj spis. Zbog hrabrih ljudi kao što je Damir Sabljak ne namjeravamo odustati," kazao je.

Grmoja je istaknuo kako stoji uz gospodina Sabljaka koji je, kako kaže, upozorio na protupravno trošenje novca poreznih obveznika u veleposlanstvu u Washingtonu, što je praktički potvrđeno i na antikorupcijskom Nacionalnom vijeću u Hrvatskom saboru.

Grmoja smatra da je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić imala obvezu pokrenuti postupke zbog teške povrede službene dužnosti na koje je upozorio Sabljak, ali, ističe, dogodilo se suprotno.

Kriminal je ostao nerasvijetljen, a Damir Sabljak udaljen je s dužnosti. Sve to dogodilo se nakon što je DORH odbacio kaznenu prijavu isti dan kada je premijer Plenković s govornice u Hrvatskom saboru bahato dobacio da takve predstavke ne vode ničemu, čime je očito utjecao na USKOK, kazao je Grmoja, navodi se u priopćenju Mosta. Dodaje da je protupravno trošenje novca ranije potvrdio i nalaz Državne revizije, te da USKOK Sabljaka prije odbacivanja prijave nije niti ispitao, iako se ponudio kao svjedok.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja žestoko je za saborskom govornicom jučer osudio udaljavanje s posla djelatnika Ministarstva vanjskih poslova Damira Sabljaka koji je, kaže, nedavno upozorio na protupravno trošenje novca u tom ministarstvu, na što mu je HDZ-ov Branko Bačić uzvratio da prikuplja jeftine političke poene prikazujući se "pravednikom među narodima" preko leđa jednog hrvatskog građanina.

Damir Sabljak, hrvatski diplomat i otac dvoje djece koji je razotkrio protupravno trošenje novca u MVP-u i svjedočio pred antikorupcijskim vijećem, od petka je udaljen iz službe. Time je ministrica Pejčinović Burić poslala poruku da ako se borite protiv korupcije i za hrvatske interese bit ćete kažnjeni, ustvrdio je Grmoja u stanci za slobodni govor u Saboru.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je sinoć da je bivši glavni tajnik ministarstva Damir Sabljak udaljen iz službe jer je objavljivao "netočne i neutemeljene informacije" i time nanio štetu službi vanjskih poslova i povrijedio niz propisa, a ne "zbog podnošenja prijava o navodnoj korupciji i kaznenim djelima".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!