Most za osnivanje povjerenstva za ravnopravnost spolova u Velikoj Gorici

06.05.2023.

15:48

Autor: HRT/D.M./Hina

Marija Selak Raspudić

Marija Selak Raspudić

Foto: Vijesti / HRT

Vijećnice Mosta u Velikoj Gorici, zajedno sa saborskom zastupnicom Marijom Selak Raspudić, predložile su u subotu hitno osnivanje povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Odlukom Povjerenstva za ravnopravnost spolova Županijske skupštine Zagrebačke županije od 26. travnja, gradovi su pozvani osnovati lokalna povjerenstva za ravnopravnost spolova, ali Velika Gorica nije prepoznala važnost i ulogu žena u društvu, pa to nije učinila, rečeno je na konferenciji za novinare.

- Most čvrsto stoji na ravnopravnosti spolova kao temelju jednakih društvenih cjelina i to svakodnevno pokazujemo svojim radom u Hrvatskom saboru i Odboru za ravnopravnost spolova. HDZ ravnopravnost spolova koristi samo deklarativno, za prikupljanje bodova, pa u svoje dokumente stavlja ravnopravnost spolova, no kad to treba zaživjeti u praksi, na svoje liste stavlja samo muškarce, a kazne za nedovoljni broj žena na listama platit će građani, rekla je Selak Raspudić.

Za postizanje ravnopravnosti spolova čeka nas još puno posla, ne samo u politici, već i u društvu, jer nasilje nad ženama je u porastu. Povjerenstva za ravnopravnost spolova trebaju biti bliska ljudima i trebaju se formirati u što kraćem roku, kako bi pomogla ženama koje ostaju bez posla ili teže dolaze do njega jer su u dobi kada trebaju osnovati obitelj, istaknula je.

Županijska vijećnica Mosta Marina Štokan Bosanac upozorila je da Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova postoji od prošle godine, kada je formirano na temelju preporuke pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, ali nijedan grad u Zagrebačkoj županiji nije osnovao povjerenstvo.

Nada Finderle, potpredsjednica Mjesnog odbora Velika Mlaka, istaknula je problem zastupljenosti žena u vijećima gradskih četvrti ili mjesnih odbora jer su na listama HDZ-a i dalje sto posto muškarci, dok Most nastoji da bude podjednak broj muškaraca i žena. Članica Vijeća gradske četvrti Kurilovec Valentina Dorotić rekla je kako je zastupljenost muškaraca u Savjetu mladih Velike Gorice 80 posto, a u županiji je samo malo bolja situacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!