13:20 / 31.01.2019.

Autor: V.K./Hina

Most: Zaustaviti preuzimanje Evo TV-a u korist stranog teleoperatera

Fotografija: Slavko Midzor/PIXSELL

Fotografija: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iz Mosta su apelirali da se zaustavi preuzimanje profitabilne hrvatske tvrtke Evo TV u korist stranog teleoperatera.
Iz Mosta su apelirali da se zaustavi preuzimanje profitabilne hrvatske tvrtke Evo TV u korist stranog teleoperatera. Upozoravaju da se u tišini i bez javnog natječaja HT-u prodaje tvrtka HP-produkcija u vlasništvu Hrvatske pošte, koja je nositelj brenda Evo TV.

-
Ministarstvo (državne imovine) Gorana Marića izdalo je mišljenje da je državna imovina samo dionice državnih tvrtki, ali ne dionice njihovih tvrtki kćeri, čak ni kad su one u stopostotnom vlasništvu državne tvrtke. Našao je vrlo kreativan način prodaje državne imovine, tako da državna tvrtka državnim novcem otvara tvrtku kćer, na koju prebacuje imovinu i onda proda tu imovinu bez javnog natječaja, istaknuo je mostovac Miro Bulj na konferenciji za novinare u Saboru.

- Vrijeme je da Hrvatska prestane biti kolonija stranih teleoperatera, posebno HT-a, i k tome da to najviši državni dužnosnici aktivno potpomažu, poručio je Bulj.

Podsjetio je da je HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) u lipnju 2018. odbio produljiti licenciju za naplatnu zemaljsku televiziju hrvatskim tvrtkama Odašiljači i veze, HP Produkcija i HP-Hrvatska pošta, čime je, upozorava, stvorio preduvjete za gušenje, odnosno jeftinu prodaju HT-u te uspješne i profitabilne hrvatske tvrtke, kako mu ne bi ugrožavala monopol.

- Dakle, HAKOM je obezvrijedio Evo TV na štetu države i korist HT-a, ustvrdio je Bulj.

Ankica Kosovec-Krželj iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja objasnila je kako je hrvatsko tržište i dalje u znaku tržišne prisutnosti pozicioniranog operatera, koji kontrolira više od 71 posto tržišta fiksne mreže.

- Zakonsko uređenje moglo bi se usmjeriti i na smanjenje tržišnih neravnoteža radi poboljšanja položaja Hrvatske, koja u pogledu indeksa cijena širokopojasnog pristupa bilježi najniže rezultate, rekla je Krželj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!