16:48 / 23.01.2018.

Autor: HRT

Most želi objavu imovinskih kartica i sigurnosne provjere za suce

-

-

Foto: - / -

Prvi u nizu okruglih stolova kojima Most želi 'protresti' svoje zakonske inicijative, održan je u Novinarskom domu na temu tih dvaju zakona.
Izmjenama Zakona o Državnom-sudbenom vijeću (DSV) i Zakona o sudovima koje Most nezavisnih lista namjerava uskoro uputiti u saborsku proceduru, predlaže se provođenje sigurnosne provjere za sve suce, objava njihovih imovinskih kartica i snimanje razgovora s kandidatima za suce.

Prvi u nizu okruglih stolova kojima Most želi 'protresti' svoje zakonske inicijative, održan je u Novinarskom domu na temu tih dvaju zakona. Most na taj način, po riječima predsjednika te stranke Bože Petrova, želi pomoći sudstvu u učinkovitosti i pozitivnoj selekciji kadrova. Cilj je, dodao je, protresti sve zakonske inicijative koje će uputiti u zakonsku proceduru i izložiti ih da budu dostupne građanima, ali i da budu jasnije i "u službi građana".

Novinarka Slavica Lukić rekla je kako ne zna jesu li sigurnosne provjere dovoljan osigurač da se kaže da je pojedini sudac koruptivno riskantan te da ne bi mogao biti unutar sustava. No, za prijedlog po kojem bi se objavljivale imovinske kartice za suce, na isti način kao za dužnosnike iz izvršne i zakonodavne vlasti, rekla je da bi to bio važan pokazatelj. Ocijenila je također da bi snimanje javnih intervjua s kandidatima za suce bilo dragocjeno jer bi ih novinari mogli pratiti uživo ili bi mogli naknadno pronaći snimku razgovora na stranicama DSV-a. To, smatra, ne bi riješilo sve probleme, ali bi bio jedan od bitnih korektiva.

Profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta i bivši član DSV-a Alan Uzelac rekao je da je sustav bodovanja loš, a boji se da sadašnjim prijedlogom neće postati bolji. Dodao je da je, sudjelujući u radu DSV-a, došao do "skeptičnih stavova o budućnosti tog tijela".

"Postoje mnogi pokazatelji koji govore da je to tijelo, kako je sada postavljeno, tragična institucija jer bez obzira koliko se trudi i tko ga čini ne može svoje funkcije obavljati na zadovoljavajući način", rekao je Uzelac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!