Mostovi zastupnici traže raspisivanje referenduma

10.05.2022.

13:02

Autor: Hina/A.P.C.

Zastupnici Mosta pozvali Ustavni sud da raspiše referendum

Zastupnici Mosta pozvali Ustavni sud da raspiše referendum

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Zvonimir Troskot te predstavnice referendumskih inicijativa pozvali su Ustavni sud da se hitno očituje o ustavnosti referendumskih pitanja inicijativa "Odlučujmo zajedno" i '"Dosta je stožerokracije" te da se raspiše referendum. 

Grmoja sumnja u pritisak vladajućih na Ustavni sud


Predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića pozvali su da kaže rade li vladajući pritiske na njega te zašto se probio zakonski rok od mjesec dana u kojem se Ustavni sud trebao očitovati o ustavnosti tih referendumskih inicijativa.


Nikola Grmoja na konferenciji za novinare, održanoj ispred Ustavnog suda, ocijenio je kako je riječ o velikom pritisku vladajućih na taj sud. Dodao je kako su vladajući kao razlog zašto Ustavni sud u zakonskom roku nije donio pravorijek naveli dodatnu dokumentaciju koja je došla iz Hrvatskog sabora.


Grmoja je objasnio da mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, na njegov upit, odgovorio kakoo je riječ o fonogramima sa saborskih odbora.


Upitao se i utječe li na ustavnost njihovih referendumskih pitanja to kako su ona sastavljena i što su napisali u obrazloženju ili na ustavnost pitanja utječe to što su na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav rekli HDZ-ov Branko Bačić i SDSS-ov Milorad Pupovac.


- Kao što uređuju program HRT-a, što su i priznali, moguće je i da pišu ocjenu ustavnosti naših referendumskih pitanja. Možda Branko Bačić i Milorad Pupovac zajedno negdje na kavi s Miroslavom Šeparovićem, kazao je Grmoja.


Ponovno je zatražio hitno raspisivanje referenduma te što hitnije očitovanje Ustavnog suda o ustavnosti referendumskih pitanja inicijativa "Odlučujmo zajedno" i "Dosta je stožerokracije". Drži i kako odugovlačenje pokazuje da su njihova pitanja ustavno neoboriva.  

"Život je uvijek vrijedan življenja." 


Nikola Grmoja je, upitan o slučaju Mirele Čavajde, rekao da je riječ "o užasno traumatičnoj situaciji za tu ženu i njezinu obitelj te i za samo dijete". 


Istaknuvši da traume te obitelji ne žele iskoristiti za dobivanje političkih bodova, smatra da će, kakav se god zakon o pobačaju donese, postojati etičke dvojbe o tome jesu li određeni životi vrijedni življenja.

 

Poručio je kako je njegovo stajališta - da je život uvijek vrijedan življenja. 


Mi nismo ti koji o tome trebaju donositi odluku, rekao je Mostov zastupnik Grmoja. 


Dodao je i da će Most svoje stajalište o SDP-ovu prijedlogu Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće iznijeti u četvrtak tijekom rasprave, a ostalo prepuštaju liječnicima.


Upitan o izjavi mađarskog premijera Viktora Orbana, kako bi i Mađarska imala luku da joj nije oduzeto more, Mostov zastupnik Zvonimir Troskot  podsjetio kako je Most i prije upozoravao da je ova Vlada s premijerom Andrejom Plenkovićem i bivšim ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem intenzivno radila na "mađarizaciji" energetskog i financijskog sektora.


Smatra i da je Plenković provoditelj ekonomske strategije Rusije na ovim područjima. Upitao se kako to da nemamo ekonomske sankcije nad ruskim nekretninama i kapitalu na Malom Lošinju kao i embargo na ruski plin.


Po Troskotovom se mišljenju, sve to događa se jer Plenković i Ćorić zadovoljavaju interese, kako je rekao, "kraljeva plina i električne energije iz termoelektrana koje se pale na lignit iz BiH i Srbije te kraljeva obnovljivih energija koji se vežu uz Maju Pokrovac ".


Vezano uz Orbanovu izjavu da je Mađarskoj oduzeto more, Troskot je na mađarskom jeziku poručio - Hrvatska nikada neće biti mađarska zemlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!