Motel Plitvice, utočište za izbjegle Ukrajince

02.04.2022.

19:15

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik/IMS/HRT

Julija Guzdup

Julija Guzdup

Foto: Dnevnik / HTV

U Hrvatsku je dosad stiglo više od 11 i pol tisuća Ukrajinaca. U Motelu Plitvice u Zagrebu nalaze se 132 izbjeglice, većinom žene i djeca. Kako bi se što bolje prilagodili životu u novoj zemlji pomaže im Crveni križ, ali i brojni volonteri.

Bježeći od ratnih strahota, Julija Guzdup je sa sedmogodišnjim sinom utočište pronašla u Zagrebu. Motel Plitvice sada je njihov dom. Njezinog stana više nema, nema starog života, kaže Julija koja je u Kijevu s djecom radila u nekoliko vrtića.

Nada se da će se u Kijev jednog dana vratiti, ali zasad će novi život pokušati izgraditi u Hrvatskoj. Želi otvoriti vrtić za djecu iz Ukrajine.

- Ne znamo koliko će trajati pakao koji se trenutačno događa u Ukrajini. Ovdje nam se sviđa, veoma smo slični i bliski s ljudima iz Hrvatske. Moram misliti na sina, on mora u školu i dijete je s posebnim potrebama, dodaje Julija.

Kako bi se što bolje prilagodili, pomažu im brojni djelatnici Crvenog križa.

- Pružamo najviše što možemo što se tiče psihosocijalne podrške. Što se tiče animacije djece imamo organiziran jedan mali kutak, igraonicu gdje se oni mogu svakodnevno igrati, objašnjava kaže Ante Mlinarić iz Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

A kako bi im barem malo uljepšali prve dane u novoj zemlji, posjećuju ih i brojni volonteri. Danas su to bile frizerke.

- Sretni smo da smo se danas u ovako velikom broju odazvali ovako jednoj lijepoj akciji. Ponijeli smo poklončiće sa sobom za našu dječicu, da ih malo uveselimo i uljepšamo ove dane kada je njima teško, pričaju frizerka Borka Vukasinović i Dalija Zubek iz udruge 'VG Legacy' iz Velike Gorice.

Toplinom kojom su primljeni u Hrvatskoj, Julija je oduševljena. Pružaju sve što nam je potrebno u ovom trenutku. Nisam to očekivala. Ovo je naša tragedija, a mi s njima možemo pričati i plakati kao da je to naša zajednička tragedija, kaže.

Tragedija s kojom Hrvati itekako suosjećaju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!