12:50 / 29.06.2019.

Autor: HRT

Motociklisti prosvjeduju protiv naplate mostarine na Krčkom mostu

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prosvjednici kažu kako žele istaknuti da se naplata mora ukinuti jer je Krčki most odavno otplaćen i jedini je u Hrvatskoj za koji se naplaćuje mostarina.
Motociklisti iz Rijeke i Primorsko-goranske županije, okupljeni na stranici BikeRice i BikeRi na Facebooku, organizirali su prosvjednu akciju. Usporavali su promet preko Krčkog mosta plaćajući mostarinu u lipama, a time žele upozoriti da se naplata mostarine treba ukinuti.

Zbog prosvjedne akcije prijepodne je znatno bio usporen prolazak Krčkim mostom, gdje je danas i inače pojačan promet zbog dolaska turista. Policija je regulirala promet, usmjeravajući motocikliste na jedno od četiriju otvorenih naplatnih mjesta.

Prosvjednici kažu kako žele istaknuti da se naplata mora ukinuti jer je Krčki most odavno otplaćen i jedini je u Hrvatskoj za koji se naplaćuje mostarina.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković jučer je u Rijeci, na pitanje novinara da komentira najavu prosvjeda, rekao: "Što se tiče bikera i najava prosvjeda, oni time čine štetu sebi i Hrvatskoj, a onaj tko to čini mora promisliti o tome što radi."

Ministar je izjavio i kako postoji osnova za oslobađanje od plaćanja za prolazak Krčkim mostom.

- U tom smislu vodimo pregovore sa Svjetskom bankom. Ukupan dug cestarskog sektora je 5,5 milijarda eura i ne možemo takvu odluku donijeti bez međunarodnih kreditora koji su pomogli u financiranju autocesta i u refinanciranju i restrukturiranju, rekao je Butković, dodavši da će donijeti takvu odluku ako dobiju zeleno svjetlo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!