12:09 / 27.07.2019.

Autor: M.Š./HRT

Može li baš svaka 'buža' postati restoran?

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Panika sinoć u Splitu. Čula se eksplozija i buknuo je požar u restoranu u središtu grada. U restoranu je bilo osam plinskih boca. Postavlja se pitanje minimalnih tehničkih uvjeta za otvaranje restorana.
Panika zbog požara sinoć u središtu Splita. Nakon eksplozije buknuo je u restoranu na popularnoj Pjaci. Nitko nije ozlijeđen, no materijalna je šteta velika. Grunulo je snažno i nastao je kaos. Turisti su počeli bježati jer su mislili da se radi o terorističkom napadu. Vatra  je do temelja progutala restoran u prizemlju te se počela širiti na hotel koji se nalazi kat iznad.Splitska je policija izvjestila kako je nakon obavljenoga očevida utvrđeno da je istjecanje plina uzrok eksplozije koja se dogodila u ugostiteljskom objektu na splitskoj Pjaci (Narodnom trgu), a da bi se utvrdio uzrok istjecanju plina potrebno je provesti dodatna vještačenja. Iz policije naglašavaju kako je nastala velika materijalna šteta, čiji će točan iznos naknadno biti poznat.

Osam plinskih boca u restoranu

U restoranu je, prema izjavama vatrogasaca, bilo osam plinskih boca. "Naši ljudi našli su jednu bocu koja se zapalila, zatvorili su je i ohladili", kaže Tonći Mikuličić, zapovijednik smjene u JVP Split. Istraga će pokazati jesu li se poštovali minimalni tehnički uvjeti.

Opara: Svaka buža može postati restoran

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara kaže da je ovo dokaz izazivanja sreće. Upitao je službe koje izdaju riješenja kako je moguće imati 8 plinskih boca u prostoru i pozvao na preispitivanje "minimalnih tehničkih uvjeta prema kojima svaka 'buža' može postati restoran". "Pohlepa nam se počela razbijati o glavu", zaključio je.

- Dogodilo se upozorenje, naše su službe brzo odreagirale i zajedno sa spremnim djelatnicima restorana izbjegli da netko bude ozljeđen, rekao je za Dnevnik gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara. Apelira na to da inspekcije povedu računa o minimalnim tehničkim uvjetima ugostiteljskih objekata. Ponekad nemamo mjeru. Trebamo izdati novi "kućni red" u gradu, prethodni je nastao prije velike transformacije Splita. Morao se prilagoditi i naći mjeru u razvoju turizma u gradu u kojemu živimo. Ne možemo i neću odustati od sigurnosti građana i kvalitete života, a to znači zajamčene pješačke i prometne pravce.


U tijeku je javna rasprava o novom komunalnom redu grada koji bi, među ostalim, trebao osigurati nove  koridore, slobodne  površine za prolazak  vatraogasaca i ostalih hitnih službi  - što u prijevodu znači: smanjenje ugostiteljskih štekata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!