11:43 / 11.10.2019.

Autor: M.Š./Hina

Može li doći do prijevremenih izbora?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborski zastupnici HDZ-a Željko Reiner i Miroslav Tuđman u petak su održali konferenciju za novinare.
Najava da će HNS napustiti Vladu ako se ne povećaju koeficijenti u prosvjeti, još je jednom povukla pitanje o odnosima glavnih partnera u vladajućoj koaliciji. Štrajk u školama ponovno je podignuo tenzije između koalicijskih partnera HDZ-a i HNS-a. 

Resorna ministrica Blaženka Divjak smatra da sigurno ima prostora za dijalog i traženje kvalitetnih rješenja. No, ističe, odustajanja nema.


Reiner se nada da neće doći do prijevremenih izbora

Saborski zastupnici HDZ-a Željko Reiner i Miroslav Tuđman u petak su održali konferenciju za novinare. Komentirajući odnose u vladajućoj koaliciji, poglavito između HDZ-a i HNS-a, Željko Reiner istaknuo je da je uvijek bio zagovornik dogovora.

- Budžet za obrazovanje ova Vlada povećala je za tri milijarde kuna, to je veliki budžet. Plaće su povećane prošli mjesec za dva posto, nudi se još dva posto povećanja do kraja godine i još iduće godine. Inzistiranje na tome da se sad, ovaj čas plaće povećaju šest posto teško mi je komentirati, rekao je.

Božinović: HDZ je uvijek spreman za izbore

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je poručio kako nema straha od raspada vladajuće koalicije, te istaknuo kako su prijevremeni parlamentarni izbori uvijek mogući, a HDZ je za njih spreman.

- HDZ je u svakom trenutku i organizacijski i financijski spreman za izbore. Međutim, idemo razgovarati i pronaći rješenja, naglasio je Božinović.

- Nema nikakvog straha, ova je Vlada pokazala otvorenost za dijalog. Prekidanje dijaloga kada je on počeo sigurno nije doprinos rješenju pitanja koja muče bilo koju stranu, izjavio je Božinović novinarima.

Bauk: Sitne čarke, HNS ostaje u koaliciji do kraja

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk napetosti između HDZ-a i HNS-a komentirao je na način da ne vjeruje će Plenkovićev koalicijski partner do kraja biti dosljedan u svojim stavovima.

- Scenarij koji će se dogoditi je da će HNS ostati u koaliciji do kraja, a HDZ će biti taj koji će diktirati tempo kad će se ići na izbore. Sve ostalo su sitne čarke i dnevnopolitičke predstave, komentirao je Bauk u Saboru napetosti između HDZ-a i HNS-a oko plaća prosvjetara.

Petrov: Najpoštenije da se raspišu izbori

Na pitanje hoće li doći do izvanrednih izbora čelnik Mosta Božo Petrov odgovorio je da su se "takvih igrokaza nagledali". "Koliko se ja mogu sjetiti, ovima iz HNS- a koji danas postavljaju zahtjeve, nisam vidio taj zahtjev kada su ulazili u Vladu. Oni su se bavili državnim tvrtkama, a sada godinu dana pred izbore pokušavaju steći neki politički poen i zato su sve to samo igrokazi. Mi smo onda kada je Plenković razriješio naše ministre govorili da je za sve građane najpoštenije da se raspišu izbori, jer sigurno građani nisu glasovali da HNS i HDZ idu u koaliciju. Očito se Plenković boji ne samo referenduma, nego i izbora i ima razloga zašto", zaključio je Petrov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!