19:23 / 23.07.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Silvana Skočajić/E.P.C.

Obala i dalje u narančastoj boji, može li Hrvatska ostvariti očekivani rast turizma?

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: Dnevnik/HTV/IMS / HRT

Hrvatska jadranska obala i dalje je u narančastoj boji na koronakarti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti. Od jučer, nakon što se epidemiološka slika Italije malo pogoršala, Hrvatska je, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš, najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu. Turistički djelatnici, kao i predsjednik Vlade, poručuju kako treba učiniti sve da tako i ostane. 

Da je sezona na vrhuncu, vidi se najbolje u zračnim lukama. U Zagrebu je promet u srpnju dvostruko veći nego u lipnju. Otvaranjem nove aviobaze u glavnom gradu, niskotarifni prijevoznik Ryanair privući će nove putnike.


- Ryanair je već danas najavio 24 novih ruta i do tri aviona bazirana u Zagrebu, što će u potpunosti promijeniti sliku ne samo zračne luke nego i turizma grada Zagreba, izjavio je David Gabelica, član Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb.


Pitanje je koliko turisti prate promjenu boja hrvatske obale na koronakarti.


- Mislim da je ljudima važnije da su cijepljeni jer to im daje hrabrost da putuju. Nije toliko važno u kojem smjeru ide pojedina država. Važnije je jeste li se cijepili, je li lako proći kroz zračnu luku i hoće li se priznati potvrda koju imate, kaže predsjednik Uprave Ryanaira Eddie Wilson.


Zasad se jasno vidi da i u pandemiji odani gosti i dalje ostaju Nijemci, Austrijanci i Slovenci.


- Hotelske kuće bilježe vrlo velike pluseve pa se prema broju rezervacija približavaju 2019., a neki oblici smještaja kao što su kamping, nautika, vile za odmor i posebno hoteli visokih kategorija već su gotovo dosegnuli te brojeve, istaknuo je Veljko Ostojić iz Hrvatske udruge turizma.


Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain kaže da je ovaj tjedan bilo manje rezervacija nego inače.


- Ne znam možemo li to već u ovom trenutku povezati s tim što smo na kartama u narančastom, rekao je.


Bistro more na dubrovačkim plažama i dalje privlači goste iako se za dva dana vraćaju strože epidemiološke mjere.


- Buking zasad izgleda zaista dobro i za osmi i za deveti, pa čak i za deseti mjesec, međutim poučeni svim ovim iskustvima dosada, i evo iskustvima ostalih mediteranskih zemalja, ta se situacija zaista nažalost može promijeniti preko noći, zabrinuta je Ana Hrnić, direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika.


Takve bi promjene itekako utjecale na financijsku stabilnost Hrvatske.


- Na nama je zajednička odgovornost da tako i ostane, i da turizam, barem kada je riječ o prihodima, a vidimo podatke fiskalizacije koji su praktički skoro na razini 2019., što je sjajno, održimo još boljima, poručio je premijer Andrej Plenković.


To ponavljaju i turistički djelatnici. Jer samo tako očekivani rast turizma možemo pretvoriti u realnost.


- Vjerujem da ukoliko brojke ne skoče naglo u crveno ili, ne daj Bože, tamnocrveno, da ćemo imati jako dobru glavnu sezonu i dugu i uspješnu posezonu, rekao je Veljko Ostojić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!