Zoričić uoči Gradskog vijeća: Bit će kako treba biti

21.04.2022.

15:09

Autor: HRT/IMS/A.P.C.

Gradonačelnik Filip Zoričić uoči sjednice Gradskog vijeća

Gradonačelnik Filip Zoričić uoči sjednice Gradskog vijeća

Foto: HTV/IMS / HRT

Posljepodne se održava sjednica gradskog vijeća Pule, prvi put u sazivu bez kolicijske većine. Prije mjesec dana raspala se  kada je gradonačelnik Filip Zoričić razvrgnuo koaliciju sa SDP-om i platformom Možemo te poručio da njegova Nezavisna lista dalje ide sama. O tome kako vidi daljnje funkcioniranje grada, s pulskim gradonačelnikom razgovarala je HTV-ova novinarka Klara Dujmović. 

- Nada uvijek postoji, treba imati nadu za sve, a pogotovo za odluke koje će promovirati grad, koje će nam donijeti dobre ideje i projekte. Na meni je da, kako i do sada predlažem točke dnevnog reda. Predsjednica ih je prihvatila, idu na Gradsko vijeće i nadam se da će kolege vijećnice i vijećnici prihvatiti ono što tražimo i da će to biti prije svega parlamentarna i demokratska rasprava bez povišenih tonova, da prikažemo zaista da je Pula demokratski grad i primjer svima, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić upitan što očekuje na sjednici koja počinje u 17 sati.


Kazao je da neće tražiti od vijećnika da podnesu ostavke.-  Vjerujem da ćemo onda svaku točku dnevnog reda raspraviti redom. U kojem će to smjeru ići, zaista ne znam, ali apsolutno sam oko toga miran. Na meni je da pozitivne stvari za grad predlažem Gradskom vijeću, a ono je tijelo koje predstavlja sugrađanke i sugrađane. Vijećnici će reći je li to dobro za grad ili nije i javnost će to prepoznati na ovaj ili onaj način, rekao je Zoričić.  


Uoči sjednice predstavljen je projekt Lungo mare, koji je bio kamen spoticanja za koalicijsku većinu u Gradskom vijeću, a platforma Možemo odlučna je u tome da se ide na referendum o uređenju tog obalnog dijela Pule, podsjetila je Klara Dujmović, a Zoričić je uzvratio kako treba vidjeti je li zakonito referendumsko pitanje. - Mi smo se oko toga kao nezavisna lista i očitovali. Dakle, upitna je sama zakonitost pitanja, a potom i konzekvence i rizici za sam grad, rekao je. Dodao je kako bi volio da se o tome raspravlja, ako to pitanje dođe na dnevni red. Sama procedura referenduma i prikupljanja potpisa, rekao je, ići će, ako krene u tom smjeru.  


Dodao je da smo demokratsko društvo, u kojem se znaju se procesi. 


- Bit će onako kako treba biti, poručio je Zoričić. 


Objašnjavajući što smatra spornim u formuliranom referendumskom pitanju vezanom uz projekt Lungo mare, kazao je da je pitanje može li se zabraniti nešto što je već zakonom dopušteno. 


- To su prostorni planovi doneseni prije ove gradske uprave i koji su u tom smislu posve jasni. Ako nije zakonito, pitanje se ne može tako postaviti, a ako je zakonito i ako se ispoštuju sve procedure za referendum, referendum će biti ako se prikupi dovoljan broj potpisa, kazao je Zoričić i dodao da je to u Puli oko 9500 potpisa, a potom i preko 25 000 građana mora izaći na referendum i donijeti svoje mišljenje.


- Ja ću poštivati sve po zakonu, i ako se pokaže nešto za i ako se pokaže protiv, rekao je upitan koji će biti njegov korak ako se referendum održi. 


- Ja sam gradonačelnik koji je izabran izravno, izabran sam od sugrađanki i sugrađana. Dobio sam zadatak u četiri godine napraviti ono što sam obećao. Sve je u politici jednostavno tako jasno, poručio je. 


Odbacio je špekulacije o tome da podilazi interesima investitora. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!