Može li se Drniš iz "grada osmrtnica" pretvoriti u grad mladih obitelji?

08.12.2019.

19:56

Autor: Anamarija Škorić/IMS/Dnevnik HTV-a/HRT

default error photo
Pusta je zagora, od Domovinskog rata, žitelja je upola manje.
Zadržavanje stanovnika posljednjih je godina postalo jedno od glavnih pitanja u zemlji. Dalmatinska zagora teško je pogođena iseljavanjem. No odlučili su tomu stati na kraj. Drniš je pokrenuo program da se mladim obiteljima osigura dom. Subvenciju za građevinsko zemljište nudi i Promina, a u tom smjeru krenuli su i drugi.

Pusta je zagora, od Domovinskog rata, žitelja je upola manje.

- Drniš vam je grad osmrtnica, u Drnišu se sva mladost raselila!, kaže Šime Brakus.

Jer korijen pustiti i obiteljski dom steći ovdje nije lako. Marija Kunac iz Drniša govori kako na žalost nisu u mogućnosti kupiti kuću, osim ako ne idu u kredit ili traže pomoć roditelja.

Pomaže i grad Drniš. Odredili su u 2019. i nagodinu milijun i 100 tisuća kuna za mlade obitelji. Za kupnju ili izgradnju nekretnine.

- Vjerujemo da ćemo s tom našom poticajnom mjerom pomoći koliko-toliko da se odluče da grade, a kad netko gradi kuću onda teže donese odluku maknuti se iz ove sredine, kaže Josip Begonja, gradonačelnik Drniša.

Četiri prijave odobrene su, na čekanju još toliko. Šime Brakus s početka priče već je dobio 60 tisuća kuna kao potporu za izgradnju obiteljskoga doma, a Marija Kunac i suprug odlučili su se prijaviti, skupili su papire i nadaju se pozitivnim rezultatima.

Ponudit će Drniš još jednom i 8 gradskih parcela za gradnju domova. Prvi natječaj bio je neuspješan, pa su povećali iznos potpore. Sličnu mjeru planiraju Skradin i Ružić, a već provode u Promini. Stigla im je doduše tek jedna prijava, no poziv je otvoren i dalje. Ponudit im mogu mir i sigurnost sela. No svjesni su: bijelu kugu samo ovim mjerama, bez novih radnih mjesta i pomoći države teško će zaustaviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!