Klub Možemo: Inflaciju najvećim dijelom pokreće rast marži

25.04.2023.

11:16

Autor: T.V./HRT/Hina

Konferencija za medje Kluba zastupnika Mozemo! na  temu: "Inflacija potaknuta rastom profita?"

Konferencija za medje Kluba zastupnika Mozemo! na temu: "Inflacija potaknuta rastom profita?"

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Uoči sutrašnjeg predstavljanja izvješća o financijskom stanju i stabilnosti cijena guvernera HNB-a Borisa Vujčića u Saboru, stranka Možemo upozorila je kako su visoke marže prošle godine bile ključan faktor u stvaranju inflacije. Pokazuju to, ističu, podaci relevantnih domaćih i europskih institucija, uključujući Europsku središnju i Svjetsku banku. Traže da se izmijeni zakon o ekstraprofitu.

- Sada kada je dokazano i potvrđeno da najveći dio inflacije nije uvezen nego da je to domaća inflacija i da je uzrokovana rastom marži - tražimo da ministarstvo financija u svibnju objavi u kojim sektorima su marže najviše rasle i da najavi izmjene zakona o porezu na ekstraprofite, odnosno zakona o dodatnom porezu na dobit, poručila je Sandra Benčić, zastupnica kluba Možemo! 


- Po podacima koje je guverner HNB-a Boris Vujčić iznio međunarodnoj javnosti u New Yorku marže su u posljednjih godinu dana doprinijele inflaciji s 5,5 postotnih bodova, a plaće s maksimalno 1,5 postotnih bodova, pa mantra da rast plaća pokreće inflaciju u Hrvatskoj jednostavno ne stoji, dodala je.

Klub Možemo zato traži od Ministarstva financija da u svibnju objavi podatke u kojim sektorima su marže najviše rasle i najavi izmjene Zakona o dodatnom porezu na dobit, kako bi se destimulirao daljnji rast marži, a time i cijena osnovnih proizvoda.

Traži i da se prihod od ekstraprofita definira kao namjenski i da se isključivo koristi za financiranje socijalnih mjera za najugroženije skupine.

- Trenutni Zakon o ekstraprofitu ne cilja one sektore u kojima je došlo do najvećeg porasta marži i time najvećeg doprinosa inflaciji, kaže Benčić.

Vladine mjere nisu pratile rast inflacije


Ustvrdila je da indeks potrošačkih cijena ne pokazuje stvarnu sliku utjecaja inflacije na različite skupine i nije dobar indikator za donositelje odluka.

Zastupnica Jelena Miloš rekla je da se neopravdanim pokazao strah da će dodatni rast plaća uzrokovati spiralu inflacije i pozvala na predstavljanje realnih podataka, kako bi se vidjelo u kojim sektorima postoji prostor za podizanje plaća, posebice u sektorima gdje su profitne marže neopravdano rasle.

Ocijenila je da dosadašnje Vladine mjere nisu pratile rast inflacije, socijalne naknade nisu se povećavale kako se povećavala inflacija i nisu uzimale u obzir da inflacija najviše pogađa one najsiromašnije.

- Kako bismo dizajnirali politike socijalnih naknada, bitno je da one budu ciljane s obzirom na rast inflacije, poručila je Miloš.

Priliku za raspravu o toj temi zastupnici će imati već u srijedu, kada u Sabor dolazi guverner Vujčić predstaviti izvješća o financijskom stanju i stabilnosti cijena za 2021. i prvu polovicu 2022. godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!