15:42 / 20.08.2020.

Autor: T.V/HRT/Hina

Možemo: Kasni se s uputama za početak školske godine

-

-

Foto: - / -

Saborski zastupnici političke platforme Možemo upozoravaju da se kasni s uputama za početak nastavne godine te da su time zgroženi.
Saborski zastupnici političke platforme Možemo poručili su da su potpuno zgroženi što još nema protokola i scenarija za početak nove školske godine te ocijenili da se Vlada pripremila poput najgoreg učenika prije ispita.

- Zgroženi smo, konsternirani i frustrirani jer se upravo događa nešto na što smo upozoravali da se ne smije dogoditi u vezi s početkom školske godine, rekao je čelnik plaforme Možemo Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare ispred Banskih dvora.

Zbog popuštanja noćnim klubovima ugroženi su turistička posezona i početak nastave.

- Nemamo scenarija A ako se epidemija smiri za relativno normalni početak školske godine ni scenarija B ako se epidemija pogorša, ali ipak uz fizičku nastavu, ni scenarij C ako se bude moralo ići na online nastavu, upozorio je.

Vlada se u ovoj situaciji ponijela gore od najgoreg učenika prije ispita, kao da su bili tjedan dana u noćnom klubu, a onda dan prije ispita krenuli u nabavu literature i izradu plana učenja, ocijenio je Tomašević.

Smatra da su zbog popuštanja noćnim klubovima ugroženi turistička posezona i početak nastave u novoj školskoj godini, pa su kritike na račun nacionalnog stožera civilne zaštite opravdane.

U Možemo podržavaju otvaranje škola, ali smatraju da obrazovne i odgojne ustanove neće imati dovoljno vremena za pripremu nastave, a neizvjesnost i zabrinutost su veliki kod učenika, roditelja i nastavnika.

Saborski zastupnik Damir Bakić upozorava na mnogo neodgovorenih pitanja - kako će biti organizirana nastava za učenike s posebnim obrazovno-odgojnim potrebama, dopunska i dodatna nastava, praktikumska nastava, nastava u strukovnim školama.

- Ne zna se ni tko mora u školu, a tko ne može zbog kroničnih bolesti. Ne može se odgovornost prebaciti na roditelje, ističe Bakić. Također se ne zna kako će biti vrednovan dodatni rad nastavnika u uvjetima kombinirane nastave, kako će biti vrednovan dodatni rad spremačica i pomoćnih službi te kako će se nadoknaditi zaostaci u nastavnom programu.

Posebno upozorava na režim rada u učeničkim domovima gdje se u bliskom kontaktu nalaze učenici iz raznih sredina i raznih škola, te na rad u vrtićima, o čemu se malo govori. Ne zna se jesu li svi učenici opskrbljeni računalima i stabilnom internetskom vezom, a u online nastavi ne bi se smjelo dopustiti da učenici budu ponovno cjelodnevno angažirani zbog školskih obveza.

Saborski zastupnik Vili Matula kritizirao je odluku da se financiranje programa u kulturi s dosadašnjih godinu dana skrati na tri do šest mjeseci.

- Odlučno se protivimo skraćivanju programskih razdoblja na tri do šest mjeseci jer je nemoguće u tako kratkom vremenu razviti bilo kakav pravi program, kazao je Matula.

U Možemo se zauzimaju da ta mjera bude iznimna i jednokratna, a traže i nastavak potpora umjetnicima.

Tomašević se osvrnuo i na zakon o obnovi Zagreba poručivši da će se nastaviti zauzimati za poboljšanje zakona, a podržat će ga ako bude kvalitetan.

- Još nije riješeno pitanje stanara zgrada sa žutim naljepnicama, pitanje stanara u Cvjetnom naselju koji još ne znaju što ih čeka, a nema informacija ni o socijalnom kriterijima koji će biti ugrađeni u zakon, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!