Možemo o vrtićima u Puli: Roditelji ne smiju biti diskriminirani

01.08.2023.

13:45

Autor: Hina/HRT

Nema dovoljno mjesta u javnim vrtićima

Nema dovoljno mjesta u javnim vrtićima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Predstavnici pulskog Možemo poručili su u utorak da roditelji djece za koju nema dovoljno mjesta u javnim vrtićima ne bi smjeli biti diskriminirani plaćanjem više cijene samo zato jer nemaju drugog izbora pa upisuju svoju djecu u privatne vrtiće.

Radi se o usluzi koja bi, poput osnovnog obrazovanja, trebala biti javno dostupna svima pod jednakim uvjetima. Politika Pule posljednjih desetljeća bila je kratkovidna - izgrađena su samo dva nova vrtića, u Šijani i na Velom Vrhu, pa se danas više od 800 djece upisuje u privatne vrtiće", rekli su iz platforme Možemo.


Pula bi trebala voditi politiku zadovoljenja potreba smještaja sve djece u javne vrtiće. Plan povecanja upisa u javni sustav ranog i predskolskog odgoja i obrazovanja mogao bi, primjerice, za cilj postaviti 100 postotnu stopu upisa do 2030. godine te planirati proširenje potrebne infrastrukture i kroz projekte koje financira EU.


Osiguravanje smještaja djece u jaslice i vrtiće jedna je od važnih demografskih mjera, a Pula je pogođena jakom depopulacijom i danas ima 5000 stanovnika manje nego prije deset godina. Također, Pula je izgubila 13,4 posto ili oko 1000 djece u dobi do 14 godina između dva popisa stanovništva.


"Pad broja djece u toj dobi dvostruko je veći od pada zabilježenog u Istarskoj županiji pa su potrebne hitne i djelotvorne mjere kojima bi se ublažio taj negativni trend", poručila je koordinatorica pulskog Možemo Dušica Radojčić.


Dok ne izgradi javne vrtiće, Pula treba subvencionirati privatne vrtiće jednakim iznosima kao gradske, kako bi i usluga bila jednaka. S iznosom subvencija koje će pokriti ekonomsku cijenu vrtića, uplate roditelja privatnim vrtićima trebale bi biti izjednačene s uplatama javnim vrtićima, dodala je.


Možemo predlaže i određivanje roditeljske participacije prema visini prihoda, što već postoji u nekim hrvatskim gradovima. To bi bio glavni prihvatljivi kriterij financijski različitog sudjelovanja.


Pula mora pod hitno ubrzati planove za povećanje vrtićkih i jasličkih kapaciteta uz potporu EU fondova, poručili su iz Možemo dodavši kako se na primjeru Zagreba, koji je nova vlast preuzela s proračunom u deficitu, za razliku od pulske vlasti, vidi da se to može. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!