Možemo! odlučuje o koaliciji sa SDP-om

26.06.2023.

19:40

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Ivana Kekin, Možemo!

Ivana Kekin, Možemo!

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Vijeće stranke Možemo! na sjednici u ponedjeljak navečer trebalo bi donijeti odluku o eventualnoj predizbornoj koaliciji sa SDP-om za predstojeće parlamentarne izbore, no, u toj su stranci i nadalje "do grla zakopčani" pa je teško predvidjeti ishod glasanja o tom savezu.

Stranka Možemo! trebala bi donijeti odluku o načinu izlaska na iduće parlamentarne izbore, o čemu su se uporno odbijali izjašnjavati, pa čak i nakon nekoliko "javnih ultimatuma" iz SDP-a, a večeras bi trebali prelomiti i donijeti odluku kako bi mogli početi s pripremama za izbore.

Premda među čelnicima SDP-a i Možemo! dominantno postoji svijest o potrebi i spremnosti na predizbornu suradnju, nešto niže od vrha, a pogotovo na lokalnim razinama, postoje nezadovoljstva u vezi mogućeg saveza.

Brojne primjedbe, koje se neslužbeno čuju iz oba tabora, idu od toga zašto bi sada birači koji su nezadovoljni SDP-om svoje povjerenje na prošlim izborima poklonili Možemo! da bi se opet vratili u okrilje SDP-a, preko toga da neke analize pokazuju da sinergija takvog saveza gotovo da i ne postoji. Može se čuti i da je SDP "postao vodonoša" stranci Možemo!, a da je, s druge strane, Možemo! tek lokalna, zagrebačka stranka, bez ozbiljne infrastrukture u ostatku zemlje.

Nezanemarivi su i osobni animoziteti kojih ima, a u redovima SDP-a pojavio se i nemir da će Možemo! morati ustupiti više mjesta na listama u ime višeg cilja izborne pobjede nad HDZ-om, što, pak, znači, i da će i neki iz SDP-a, koji se već vide u idućem sazivu Sabora, vjerojatno 'izvisiti'. Sve opcije u sebi nose potencijal unutarstranačkih sukoba, no, test zrelosti tih stranaka je u njihovu predviđanju i smirivanju prije nego što se eventualno razbuktaju.

Ni u večeri odluke nitko ne prognozira konačnu odluku stranke Možemo!. Dok su u SDP-u stvari posložene tako da glavno stranačko tijelo praktički samo 'amenuje' odluku vrha, kod partnera s kojim priželjkuju zajedno na izbore, stvari se teško mogu nazvati konvencionalnima. Tako je i novinarima stigao neuobičajen poziv u kojem stoji da će sjednica početi u 19,30 sati, a konačni stav će objaviti do 23 sata ako se do tada dogovore, a ako ne, obraćanje medijima predviđeno je za utorak u 8,30 sati.

Vijeće stranke Možemo! ima 56 članova, svi s pravom rasprave i glasanja, a kako je riječ o formaciji koja još nije do kraja prošla tranziciju iz aktivističke skupine u političku stranku, za očekivati je dugu i iscrpnu raspravu o potencijalnom predizbornom savezu sa SDP-om, a moguće i još ponekim koalicijskim partnerom.

O odluci Možemo predsjedništvo SDP-a raspravljat će na sjednici u srijedu popodne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!