Rijeka: Možemo upozorava na netransparentnost projekata Lurssen grupe

01.08.2023.

13:04

Autor: Vijesti/IMS/I.Z./HRT

Možemo Rijeka: Lürssen grupa čini sve za vlastiti interes, a ne za građane

Možemo Rijeka: Lürssen grupa čini sve za vlastiti interes, a ne za građane

Foto: Vijesti / HRT

Čelnici riječkog Možemo upozorili su danas na nedostatak transparentnosti i komunikacije vezane uz promjene koje očekuju Rijeku slijedom gomilanja tvrtki i nekretnina u središtu grada u okrilju Lürssen grupacije.

Gradska vijećnica Možemo Iva Davorija podsjetila je da su zatražili odgovore o kakvim se razvojnim projektima radi, jer će oni utjecati na život Riječana. Odgovore su dobili od Grada Rijeke, Lučke uprave i Lürssena, u kojima se ističe važnost nove marine Porto Baroš i drugi investicijski projekti.

No, kaže Davorija, ključna pitanja ostala su bez odgovora - koji se projekti namjeravaju ostvariti na području putničke luke i gdje je predviđeno širenje koncesije marine, a Lürssen grupa je kupila društva koja upravljaju tim prostorima.

- Nije odgovoreno ni što Lürssen grupa namjerava s prostorima tvrtke Brodokomerc Nova, koja upravlja s mnogo trgovina mješovite robe, ali i zašto to namjerava realizirati s mnoštvom tvrtki osnovanih u kratkom vremenu u okviru Lürssen grupe na riječkom i opatijskom području s istim adresama i istim odgovornim osobama, rekla je Davorija.

Nebojša Zelič upozorio je kako je gradski vijećnik i predsjednik riječkog HDZ-a Josip Ostrogović ušao u skupštinu društva ACI Gitone, koje gradi i upravljat će marinom Porto Baroš.

- On je bio u sukobu interesa kao gradski vijećnik i član Uprave tvrtke ACI, naveo je Zelič, a sad je još i više jer će u isto vrijeme zastupati stavove građana u Gradskom vijeću, ali i tvrtke ACI Gitone.

- Kako će Ostrogović glasati na Gradskom vijeću, ako se bude mijenjala prostorno planska dokumentacija sukladno interesu tvrtke ACI Gitone ili neke druge iz Lürssen grupe, pita Zelič.

Ustvrdio je da HDZ preko svojih članova ulazi u uprave i skupštine društava iz Lürssen grupe, a za koncesije na lučkom prostoru je nadležna Lučka uprava, odnosno HDZ-ova Vlada.

- Očito je da HDZ na taj način osvaja Rijeku, kad već nije mogao putem izbora, istaknuo je Zelič.

Također je izrazio zabrinutost zbog izostanka reakcije riječkog i nacionalnog SDP-a.

- Potpuno je bizarno, a možda i indikativno, da se time oni uopće ne bave, ustvrdio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!