Možemo: Roditeljima njegovateljima omogućiti pravo na naknadu nakon smrti djeteta

13.12.2022.

12:41

Autor: Hina/HRT/R.S.

Stranka Možemo! zatražila je danas izmjenu Zakona o socijalnoj skrbi

Stranka Možemo! zatražila je danas izmjenu Zakona o socijalnoj skrbi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Stranka Možemo! zatražila je danas izmjenu Zakona o socijalnoj skrbi kako roditelji njegovatelji ne bi nakon smrti djeteta izgubili sva prava te traže da im se u prvih šest mjeseci omogući primanje punog iznosa naknade, a idućih šest mjeseci pola iznosa. 

Ana Alapić ocijenila je na konferenciji za novinare kako se godinama provodi skandalozna i bešćutna praksa kojom roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta ostaju bez svih svojih prava.


U roku od 8 dana moraju centrima za socijalnu skrb prijaviti da je dijete umrlo te isti dan gube sva prava te se založila za uvođenje tzv. modela šest plus šest, odnosno da im se omogući da šest mjeseci nakon smrti djeteta primaju punu naknadu a idućih šest mjeseci pola iznosa.


U tome razdoblju trebala bi im biti omogućena i psihosocijalna podrška te prekvalifikacija kako bi se mogle zaposliti.


- Ako ste 10 ili 15 godina van tržišta rada potrebna vam je resocijalizacija i edukacija za nova zanimanja, rekla je Alapić.


Osvrnula se i na novi Zakon o osobnoj asistenciji ocijenivši ga iznimno lošim jer ide na štetu sadašnjih korisnika, budući da su osobe s invaliditetom izgubile pravo na četiri sata osobnog asistenta koje su imale po prethodnom zakonu.


Kad je riječ o Zakonu o inkluzivnom dodatku kaže kako on nije usklađen sa Zakonom o socijalnoj skrbi koji je donesen ove godine.


- Vlada sada ponovo mora izmijeniti novodoneseni zakon kako bi se u njega mogao implementirati i Zakon o inkluzivnom dodatku. Puštamo nešto u proceduru što nije usklađeno, onda to idemo ponovo usklađivati i tako već deset godina, rekla je Alapić.


Saborska zastupnica Jelena Miloš rekla je da je stranka u Saboru zaključkom od Vlade zatražila da roditeljima njegovateljima omogući tzv. model šest plus šest.


- Smatramo da je nužno imati ljudski pristup ovom slučaju, dopustiti da žaluju te da imaju vremena za snalaženje u teškim trenucima, rekla je Miloš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!