Možemo!: Smanjenje gradskog prireza samo će umanjiti proračun Rijeke

29.11.2021.

14:19

Autor: V.G./Hina/HRT

Rijeka

Rijeka

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Vijećnici platforme Možemo! u riječkom Gradskom vijeću neće prihvatiti prijedlog smanjenja gradskog prireza za jedan postotni bod, ističući da će ta populistička mjera gradonačelnika Marka Filipovića (SDP) samo donijeti manjak u ionako skromnom i nategnutom gradskom proračunu.

Iva Davorija izjavila je u ponedjeljak novinarima kako će, prema obrazloženju gradonačelnikova, ta njegova mjera na prosječnu mjesečnu neto plaću od 6877 kuna donijeti građanima godišnje 89,7 kuna ili 7,4 kune mjesečno.

U isto vrijeme, rekla je, prihodi gradskog proračuna smanjili bi se za približno četiri milijuna kuna.

Davorija je napomenula kako prirez ne plaćaju oni s visokim osobnim odbitcima, poput roditelja, a da učinke smanjenja neće ni osjetiti oni s niskim primanjima.

Jednom mjesečno za kroasan više

- Kao rezultat imamo situaciju da si zbog te mjere građani koji imaju prosječna primanja mogu kupiti jednom mjesečno kroasan više, građani s ispodprosječnim primanjima niti to, a gradski proračun odlazi u višemilijunski minus, poručila je.

Ocijenila je kako bi se ti milijuni kuna mogli trebali koristiti za programe koji bi bili dostupni svima te doprinosili kvaliteti i dostupnosti komunalnih usluga.

Nebojša Zelič ustvrdio je kako bi se SDP-ovci, s obzirom da su oni na vlasti u Rijeci, trebali voditi načelima solidarnosti i progresivnosti prema kojima oni s višim primanjima imaju veća davanja, tako da bi javne usluge bile kvalitetne i dostupne onima s nižim primanjima.

Mjeru će osjetiti samo oni s vrlo visokim primanjima

Ovu mjeru će osjetiti samo oni s vrlo visokim primanjima, a socijaldemokratska vlast bi trebala uvjeriti građanke i građane da više vrijedi četiri milijuna kuna u javnim uslugama, nego sedam kuna mjesečno u osobnom novčaniku, naveo je.

Kako su vrtićki smještaj i predškolski odgoj jedan od prioriteta gradske uprave, smislenije bi, ustvrdio je, uložiti taj novac ne samo u otvaranje novih dječjih vrtića, nego u nova zapošljavanja stručnih suradnika u programima rane intervencije te poboljšanje radnih i materijalnih uvjeta radnica i radnika u vrtićima.

 Prijedlog smanjenja gradskog prireza za jedan postotni bod, s 15 na 14 posto i tendencijom daljnjeg smanjenja prireza do 10 posto u 2025. godini, na dnevnom redu je sjednice Gradskog vijeća Rijeke u utorak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!