Možemo!: Smjena vlasti i i promjena načina upravljanja energetskim sektorom

29.08.2022.

18:41

Autor: Hina/HRT/V.G.

Damir Bakić i Ivana Kekin

Damir Bakić i Ivana Kekin

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Platforma Možemo! u ponedjeljak je, referirajući se na aferu u Ini, poručila da osim smjene vlasti Hrvatska treba i potpunu promjenu načina upravljanja energetskim sektorom, Saboru i Vladi platforma je uputila svoje zahtjeve.


Od Sabora traži da se održi izvanredna sjednica o upravljanju energetskim sektorom i energetskom krizom, a od Vlade da odmah proglasi energetsku krizu i izvanredno stanje te prezentira stanje opskrbljenosti plinom, količine proizvedene električne energije, rizike u nabavci plina i nafte, kao i projekcije nabavnih cijena tih energenata.

Od Vlade traži i da predstavi rješenja za pomoć javnim ustanovama u nabavci i smanjivanju troškova kupovine energenata, kao i mjere za pomoć gospodarstvu.

Možemo! traži aktiviranje svih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i svih kapaciteta HBOR-a za hitno lansiranje shema financiranja nabave toplinskih pumpi, solara i ulaganja u izolaciju za kućanstva, pri čemu tražio da se prioritiziraju oni u energetskom siromaštvu.

Traži i raspravu o izmjenama zakonodavnog okvira tržišta energenata, u kojoj treba utvrditi je li za Hrvatsku i njezine građane dobro da u vremenima ekonomskog rasta na opskrbi plina zarađuju privatni opskrbljivači, a sav teret rizika cjenovnih šokova na sebe u krizi preuzima država.

Konsenzus oko smjera razvoja energetskog sektora

- Na kraju tražimo i konsenzus oko smjera razvoja energetskog sektora: tržišna orijentacija pokazala se promašenom - imamo aktere na tržištu koji djeluju potpuno neregulirano, tvrtke s jednim zaposlenim i 20 tisuća temeljnog kapitala u treptaju oka zarade stotine milijuna kuna, privatne tvrtke, donedavni opskrbljivači plinom, otkazuju ugovore korisnicima jer im ih se više ne isplati opskrbljivati, a sav teret i rizik sada prelaze na javne opskrbljivače, hrpa javnog novca i novca građana prelila se u džepove tzv. investitora u obnovljive izvore energije..., ističe Možemo!

 Energetika je, poručuje, strateško pitanje i pitanje opstanka i građana i gospodarstva - vrijeme je da je uzmemo pod javnu kontrolu i upravljanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!