14:45 / 26.08.2020.

Autor: Hina/HRT

Možemo: Snimka Beroša i Zadravec dokaz da HDZ vlada Hrvatskom kao svojim posjedom

-

-

Foto: - / -

Još jedna u nizu afera HDZ-a koja pokazuje da se na sve javne funkcije odabiru oni koji su podobni vrhu stranke - kažu iz Možemo.
Politička platforma Možemo ustvrdila je da je audiosnimka razgovora ministra zdravstva Vilija Beroša i zamjenice ravnatelja KBC-a Sestre Milosrdnice Dijane Zadravec još jedan u nizu dokaza kako HDZ vlada Hrvatskom - kao svojim stranačkim posjedom.

-
Neovlašteno snimanje razgovora između HDZ-ovog ministra i HDZ-ove članice, koje očito služi za unutarstranačke obračune i namještanje javnih natječaja u zdravstvu gdje 'vrh stranke odabire put' zapošljavanja - karakterističan su HDZ-ov put klijentelizma i korupcije - navodi Možemo u priopćenju.

Pozivaju DORH da provede izvide

Pozivaju DORH da se odupre političkim pritiscima te provede izvide za moguća kaznena djela u ovoj aferi, istraži ulogu Beroša te optužbe Zadravec. Ova afera, kažu, jasno pokazuje i da je ministar Beroš, unatoč komunikacijskim vještinama kojima je na početku tzv. koronakrize osvojio simpatije dijela javnosti, dio HDZ-ove klijentelističke mreže.

Snimka je, tvrdi Možemo, pokazala da se upravljački kapaciteti još jednog HDZ-ovog ministra vode prvenstveno stranačkim interesima i podložni su stranačkim pritiscima.

Podsjećaju da je na snimci na izravno pitanje Zadravec je li premijer Andrej Plenković za ravnatelja odabrao Zovaka, ministar Beroš odgovorio potvrdno. To je još jedan u nizu primjera stranačkog kadroviranja HDZ-a u javnim ustanovama.

HDZ normalizirao stranačko kadroviranje i nepotizam

-
Činjenica da je javnost prestala biti šokirana ovakvim događajima svjedoči o tome koliko je HDZ normalizirao stranačko kadroviranje i nepotizam time što ih je učinio svakodnevnima i sveprisutnima - ustvrdili su iz platforme.

Osvrnuvši se na jučerašnju Berošovu izjavu da premijer ni na koji način nije bio upleten u izbor ravnatelja bolnice, građankama i građanima ostavljaju da sami procijene "je li ministar govorio istinu pred televizijskim kamerama ili u razgovoru za kojeg vjerojatno ipak nije mislio da će izaći u javnost".

- Ovo je još jedna u nizu afera HDZ-a koja pokazuje da se na sve javne funkcije odabiru oni koji su podobni vrhu stranke, jer se radi o funkcijama koje raspolažu stotinama milijuna kuna kroz javne nabave i postoji izravan interes HDZ-ovih članova da sudjeluju u podjeli tog plijena - stoji u priopćenju Možemo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!