Možemo!: Tražimo jednake i dostojanstvene uvjete za sve radnike

30.04.2023.

13:10

Autor: M.M./Hina/HRT

Možemo!: Tražimo jednake i dostojanstvene uvjete za sve radnike

Možemo!: Tražimo jednake i dostojanstvene uvjete za sve radnike

Foto: Lovro Domitrovic / Pixsell

Možemo! traži jednake i dostojanstvene uvjete za sve radnike u Hrvatskoj - domaće i strane, samo tako ćemo jamčiti da cijena rada ne pada nego raste, poručili su u nedjelju iz te stranke u povodu sutrašnjeg Međunarodnog praznika rada.

Prema cijeni rada na dnu smo EU-a, a od nas su gore samo Bugarska, Rumunjska i Mađarska. Zbog izostanka politika koje bi poboljšale kvalitetu života, građani odlaze iz zemlje u potrazi za boljim plaćama, a nedostatak radne snage Hrvatska dijelom rješava zapošljavanjem stranih radnika koji često rade u lošijim uvjetima, a u nekim slučajevima njihov se rad i zloupotrebljava, poručuje Možemo u nedjelju u priopćenju.

- Zbog toga je nužno da u Republici Hrvatskoj osiguramo dostojanstvene i jednake uvjeta rada i socijalne zaštite za sve radnice i radnike, neovisno o tome odakle dolaze, ističu saborske zastupnice Jelena Miloš i Sandra Benčić te Gordan Bosanac.

Jedan od načina na koji se dugoročno rješava pitanje nedostatka radne snage je općenito podizanje cijene rada, naročito onih u lošije plaćenim sektorima jer Hrvatskoj nedostaje radnika upravo u tim sektorima. Hrvatska izvan javnog sektora ima samo dva sklopljena granska kolektivna ugovora te je potrebno jačati gransko kolektivno pregovaranje, naročito u privatnom sektoru, poručuju.

Upozoravaju i na slab ili nikakav nadzor nad primjenom kolektivnih ugovora. Hrvatska u sektorima graditeljstva i ugostiteljstva, dvije grane koje imaju velik broj stranih radnika i proširene kolektivne ugovore koji se odnose na sve radnike u tom sektoru, ne nadzire poštuju li se kolektivni ugovori.

Važnost boljeg reguliranja rada stranaca


Možemo ističe i važnost boljeg reguliranja rada stranaca koji su često žrtve neprijavljenog rada, rade za niže plaće od domaćih radnika i smješteni su u lošim uvjetima.

Gordan Bosanac ističe kako se samo ove godine očekuje više od 120 tisuća radnih dozvola za strance, više od 20 tisuća ih je u Zagrebu. Prvi put jasno je da postoji velik broj dolazaka stranih radnika, a naše društvo na to nije pripremljeno jer ne postoje politike imigracije na razini RH ni politike integracije za te ljude.

Vlada treba izmijeniti Zakon o strancima tako da napokon počne planirati potrebe za zanimanjima i profile radnika koji nedostaju, a onda omogući stranim radnicima da se što dulje zadrže u Hrvatskoj produljenjem radnih dozvola i integracijom, rekla je Miloš.

Iz Možemo! poručuju i da bi se tzv. agregatori trebali isključiti s popisa poslodavaca jer su oni zapravo posrednici i ne mogu jamčiti posao, nego bi umjesto toga digitalne platforme trebale izravno ishoditi dozvole za boravak i rad stranaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!