Možemo!: Vlada nije tu da daje milost, već da ljudima osigura prava

28.03.2023.

12:49

Autor: HRT/Hina

 Zagreb: Predstavnici Možemo! komentirali novi HDZ-ov prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji

Zagreb: Predstavnici Možemo! komentirali novi HDZ-ov prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Predsjednica saborskog kluba Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić kazala je u utorak da je pomoć koju osobni asistenti pružaju "pravo, a ne milost koju Vlada daje" te pozvala da se novim zakonom to pravo omogući i onima čiji roditelji imaju status njegovatelja. 

Prema novom Zakonu o osobnoj asistenciji koji je pripremilo Ministarstvo socijalne politike, roditelji njegovatelji ne mogu računati na osobnog asistenta za njihovo dijete, upozorili su iz Zeleno-lijevog bloka koji zahtijeva da se ta odredba ukloni iz zakonskog prijedloga.

- Vlada nije ovdje da daje milost nego da osigurava prava koja su ljudima garantirana Ustavom, pitanje socijalnih prava je pitanje Ustava. U 30 godina nije osiguran osnovni zakonodavni okvir da osobe s invaliditetom budu integrirane u društvo, nego se na njih gleda kao na one koji troše resurse iz proračuna. Osobe s invaliditetom imaju određena prava za čiju su realizaciju potrebna dodatna sredstva, što trebamo financirati iz proračuna zato jer je to njihovo pravo, a ne zato jer je netko empatičan, izjavila je Sandra Benčić na konferenciji za novinare.

Predsjednica kluba podsjetila je da je HDZ-ova većina odbila prijedlog oporbe da roditelji njegovatelji i nakon smrti djeteta šest mjeseci primaju punu naknadu, a narednih šest mjeseci pola naknade, te smatra da premijer Andrej Plenković sada koristi poziciju najranjivijih skupina u društvu kako bi dobio političke bodove.

Bolje uvjete i za osobne asistente


Dok se od novog Zakona očekuje povećanje broja osoba koje će imati pravo na asistenta za oko 14 tisuća, zastupnica Zeleno-lijevog bloka Jelena Miloš upozorila je na nedostatak broja osobnih asistenata.

- Ako im ne osiguramo puno radno vrijeme, ugovor na neodređeno i dostatnu plaća usporedivu s plaćama u socijalnom sektoru, neće biti moguće naći dovoljno asistenata, to neće biti zanimanje koje će ljudi htjeti raditi, rekla je Miloš koja smatra da podizanje naknade asistentima s 2 na 4 tisuće kuna nije dovoljno.

Asistent samo 22 sata mjesečno


Trenutno oko 2 300 osoba koriste pomoć osobnih asistenata. Resorni ministar Marin Piletić nakon vladine sjednice krajem prošle godine najavio je da će izdvajanja za usluge osobnih asistenata u 2024. doseći milijardu kuna. Međutim, i oni roditelji koji će moći za svoje dijete dobiti osobnog asistenta, a riječ je o samohranim roditeljima koji žive u kućanstvu samo sa svojim djetetom, na pomoć asistenta mogu računati samo 22 sata mjesečno. Članica Možemo Ana Alapić takvu satnicu smatra nedovoljnom. 

- Moj sin ima 14 godina, boluje od spinalne mišićne atrofije, nepokretan je i nastavu prati od kuće. Iz sustava socijalne skrbi nemao nijednu socijalnu uslugu, već samo naknade. Roditelji ne mogu od 0 do 24 skrbiti o svojoj djeci bez adekvatne zamjene, dok s godinama postaju boležljivi i umorniji, upozorila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!