13:44 / 04.03.2021.

Autor: P.F./HRT

Možemo: Zagrebu prijeti da Donji grad bude apartmansko naselje, a centar Disneyland

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Predstavnici platforme Možemo i Zagreb je naš, govorili su o problemima Donjeg grada, a kao najvažniji ističu sigurnost građana nakon potresa. Kažu kako se upravo zbog toga trend iseljavanja stanovnika iz centra grada povećava, te da sada treba hitno reagirati - brzom i učinkovitom obnovom grada.

- Ono što prijeti je da se Donji grad pretvori u praznu spavaonicu, a posebice apartmansko naselje i centar grada ne smije postati turistički Disneyland, rekao je Tomislav Tomašević iz platforme Možemo i Zagreb je naš.

Na konferenciji za novinare upozorio je na depopulaciju gradskog centra koja se povećala nakon potresa, kao i na važnost iskorištavanja europskih fondova za obnovu javnih zgrada kako bi više novca ostalo u gradskom proračunu.

Iznio je i podatak da je od 2001. do 2011. smanjen broj stanovnika za 20%, a da je nakon potresa otišlo 15-20 tisuća ljudi.

Tomašević je rekao da će im jedan od glavnih prioriteta biti obnova javnih zgrada, prvenstveno vrtića, škola i zdravstvenih objekata, budući da postoji rok od 18 mjeseci do kada su na raspolaganju novčana sredstva iz europskog Fonda za solidarnost te izrazio zabrinutost što Gradska uprava kasni s projektnom dokumentacijom.

- Neću dozvoliti da ijedan euro ostane nepotrošen, istaknuo je te dodao da treba koristiti europski novac kako bi iz javnog proračuna mogli koristiti novac za obnovu privatnih zgrada.

Očekuje da se Fond za obnovu konačno ekipira, a najavio je i želi pojačati kapacitete Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG) koje je danas više prepreka, nego pomoć vlasnicima zgrada u obnovi nakon potresa.

Također, Tomašević je upozorio i na problem tramvajske pruge vezano za oštećenja nakon potresa, jake vibracije i veliku buku te ocijenio da je potrebno privremeno, kao kratkoročno rješenje, prilagoditi brzinu tramvaja.

Vijećnik Gradske četvrti Donji grad Robert Faber upozorio je na potrebu očuvanja zelenih površina i održavanja sustava oborinskih voda istaknuvši primjer da se za održavanje fontana kod NSK godišnje ulaže više od tri milijuna kuna, dok je za održavanje sustava odvodnje u 2018. uloženo svega 900.000 kuna na području Donjeg grada.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!