Mrak Taritaš: Roditelji konačno dobili ljudsko zakonsko rješenje

19.06.2023.

16:33

Autor: Oporbeni zarez/Hrvatski radio/HRT/B.B.B.

Anka Mrak Taritaš u Oporbenom zarezu

Anka Mrak Taritaš u Oporbenom zarezu

Foto: HTV / HRT

U emisiji Hrvatskog radija Oporbeni zarez gostovala je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. Među ostalim govorila je i o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi.

Emisija je otvorena osvrtom na izmjene zakona koje su tražene.

- Bila sam nervozna, uspjela sam iznijeti stav u ime kluba. U ožujku je Vlada rekla da nema potrebe to rješavati, rekla je Anka Mrak Taritaš.

- Roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta imaju pravo na naknadu još 6 mjeseci. Do sada je zakonsko rješenje bilo da se praktički drugi dan moraju javiti na burzu, upozorila je.

- Složite kako hoćete, recite da je vaš prijedlog, ne mora biti moj, samo donesite (zakon) zbog tih roditelja i te djece. To nije svjetonazorsko pitanje, tu se ne dijelimo po tome jesmo li lijevi ili desni, tu se samo dijelimo po tome jesmo li ljudi ili ne, ustvrdila je.

'Vladajući odbiju rješenje oporbe, blago ga promijene pa ga prihvate'


Mrak Taritaš se osvrnula na promjenu stajališta premijera Andreja Plenkovića kada je riječ o izmjenama zakona.

- Naš PR premijer gospodin Andrej Plenković je shvatio da mu to neće biti dobro i onda je rekao, ne 6 mjeseci, mi ćemo dati 10 mjeseci. Odlično, savršeno, zaključila je.

- Moram priznati da je ovo treći prijedlog koji sam ja imala koji su vladajući odbili i onda su ga jednako tako u nekoj drugoj fazi prihvatili. Premijer se predomislio i dobro da se predomislio, rekla je.

Dodala je kako ovo nije posebna pobjeda oporbe, nego dugo očekivano dostojanstveno zakonsko rješenje.

- Ja to ne doživljavam kao neku pobjedu, ja samo to doživljavam na način da su roditelji nakon godina obećanja dobili ljudsko, dostojanstveno zakonsko rješenje.

Bilo je riječi i o ostalim političkim i aktualnim temama. Više pogledajte u snimci emisije:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!