Mrak Taritaš: Krši se pravo žene na izbor, pobačaj mora biti dostupan u svim bolnicama

07.04.2022.

12:48

Autor: HRT/Hina

Saborska zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš

Saborska zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš najavila je da će u saborsku proceduru uputiti zaključak koji bi Vladu obvezao da u svim bolnicama osigura pristup pobačaju i drugim zahvatima za koje postoji priziv savjesti, kako bi se onemogućilo da se u nekoj od bolnica svi liječnici pozivaju na to pravo.

- Bez obzira na rat u Ukrajini, rekonstrukciju Vlade, COVID, potres i ostalo, naši stari problemi nisu nestali, a mi ne samo da ih ne rješavamo, nego se više ni ne spominju, poručila je Anka Mrak Taritaš s konferencije za novinare u Saboru.

Iznijela je podatke Platforme za reproduktivnu pravdu iz 2020., po kojima u osam od 29 ovlaštenih zdravstvenih ustanova nije bilo moguće obaviti prekid trudnoće na zahtjev, ili uopće dobiti odgovor na pitanje obavljaju li taj medicinski postupak. Među njima su, navela je, i zagrebački KBC-ovi Sveti Duh i Sestre milosrdnice te onaj u Splitu, kao i opće bolnice u Našicama, Požegi, Vinkovcima i Kninu, pri čemu se u Požegi i Vinkovcima priziv savjesti kolektivno koristi.

U KBC-u Sveti Duh svih 20 liječnika pozvalo se na priziv savjesti 

Pozivajući se na interaktivnu kartu dostupnosti medicinske usluge prekida trudnoće skupine stručnjakinja "Code of Croatia", Mrak Taritaš je kazala da se u KBC-u Sveti Duh svih 20 liječnika pozvalo na priziv savjesti, u onom splitskom samo jedan gineokološki liječnik nije koristio to pravo, a u bolnici Sestre milosrdnice koristilo je 15 od 19 liječnika.

Napomenula je da Zakon o liječništvu predviđa priziv savjesti zbog etičkih, vjerskih ili moralnih nazora liječnika, ali i upozorila da je ta zakonska odredba prilično fluidna i može se široko tumačiti, pa je u praksi postala najveća prepreka dostupnosti medicinskog prekida trudnoće.

- Potpuno je suludo i neprihvatljivo da u dva najveća grada jedne EU članice u glavnih bolničkim centrima gotovo da i nema liječnika koji obavljaju taj postupak, što predstavlja i kršenje Zakona o ostvarivanju prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, kao i prava žene na izbor, naglasila je.

Anka Mrak Taritaš istaknula je kako stoga u saborsku proceduru upućuje Prijedlog zaključka kojim traži da se Ministarstvo zdravstva obveže da u svakoj ovlaštenoj javnoj zdravstvenoj ustanovi, kombinacijom zapošljavanja i preraspodjelom, osigura dovoljan broj liječnika koji obavljaju postupak medicinskog prekida trudnoće.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!