12:41 / 22.12.2020.

Autor: P.F./HRT/Hina

Mrak-Taritaš: Ni 9 mjeseci nakon potresa rezultata nema

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Smatra kako su građani Zagreba ostavljeni na milost i nemilost ralja birokracije, gdje pritom imaju čak devet načina na koji mogu podnijeti zahtjev za obnovom.
Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš ustvrdila je u utorak kako ni devet mjeseci od razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu nema nikakvih rezultata obnove te da su građani ostavljeni na milost i nemilost ralja birokracije.

- Danas je devet mjeseci otkako je katastrofalni potres zadesio grad Zagreb. Nakon devet mjeseci svatko od nas bi očekivao da se vide već neki rezultati, ali nažalost rezultata nema, rekla je novinarima Mrak-Taritaš ispred Gradske skupštine.

Podsjetila je kako se zauzimala da se obnova odradi u tri faze.

- Prva faza hitna sanacija, druga faza je trebala biti konstruktivna obnova kakva je i predviđena zakonom, a treća je trebala biti jedna cjelovita obnova transformacija grada Zagreba koja se nažalost neće dogoditi, naglasila je.

Smatra kako su građani Zagreba ostavljeni na milost i nemilost ralja birokracije, gdje pritom imaju čak devet načina na koji mogu podnijeti zahtjev za obnovom.

- Zamislite da iza potresa koji je bio 1880. godine, mi još početkom 2000. obnavljamo Zagreb, naravno da je to nezamislivo. Ali je i nezamislivo da je u ovom trenutku 4000 obitelji bez tople vode i grijanja. Pitamo se zašto. Naime Gradska plinara je rekla da ih ne može priključiti dok se ne promijeni zakon, upozorila je Mrak-Taritaš.

Naglašava kako su nakon devet mjeseci obnovu započeli građani jer su shvatili da su sami te ih je ostavila svaka nada.

Na upit tko je najodgovorniji za nastalu situaciju, Mrak-Taritaš je prozvala predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

- Prvo i osnovno odgovornost premijera. Država je preuzela na sebe, država je rekla da će donijeti zakon, nakon toga je donijela program. Program  ima 78 stranica. Sva sredstva koja dobivamo iz EU se u roku od 18 mjeseci moraju iskoristiti isključivo za tu namjenu, barem da to vidimo, barem da vidimo da se ova zgrada obnavlja, poručila je Mrak-Taritaš aludirajući na zgradu Gradske skupštine.

Smatra kako se gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pokazao nesposobnim, ali je ustvrdila da to već svi znaju.

- Kada je problem, gradonačelnika nema. On može bit zadužen za fontane ili za skele, ali kada je ozbiljan posao, nema tu njega, ustvrdila je Mrak-Taritaš koja se nada da je vršitelj dužnosti ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba i okolice Damir Vanđelić predstavio plan obnove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!