Saborska oporba: Veliki je pritisak na prosvjetne radnike, to treba mijenjati

05.07.2022.

10:24

Autor: HRT/IMS

Prosvjetni radnici pod pritiskom

Prosvjetni radnici pod pritiskom

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Saborski oporbeni zastupnici složili su se u utorak da se profesori i nastavnici nalaze pod velikim pritiskom roditelja zbog ocjena njihove djece istaknuvši da to treba mijenjati, te poručili da osobno ne bi postupili na način kako je to učinila predsjednikova supruga Sanja Musić Milanović.

Musić Milanović poslala je tjedan dana po završetku nastave mail ravnateljici škole u kojem je izrazila nezadovoljstvo predmetnom nastavnicom nakon čega su njezinom sinu već zaključene ocjene iz četvorke promijenjene u petice.

- To se ne radi. Kad sam bila ministrica, moj sin je bio u srednjoj školi, ja sam se tamo pojavila samo jedanput, moj suprug je išao kod njih. Ne dovodi se vlastito dijete u takvu situaciju, rekla je Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a.

- On je predsjednik Republike. Ja sam zgrožen ako je to zaista tako. Radio sam u školstvu. Nažalost, pritisaka na profesore ima, ali da si prva dama dozvoli činiti pritisak da bi urgirala za ocene vlastitog djeteta je nezamislivo. Mislim da posljedice mogu biti nesagledive i danas-sutra raspravljati o potecijalnom opozivu predsjednika. Koju sliku šaljemo društvu ako na ovakvim banalnim stvarima padamo? Zbog toga nam je 400.000 Hrvata izvan Hrvatske, ne zbog toga što nemaju posao, nego zbog nepravde, jer smo mi društvo nejednakih, rekao je Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatskih suverenista.

- Nama su djeca, bili osnovnoškolci ili srednjoškolci, duboko frustrirani svaki put kad dobiju ocjenu manju od pet. To nije normalna situacija. Pod stresom su, to utječe na njihovo mentalno zdravlje. Taj pritisak hoće li nešto upisati ili ne jer su dobili jednu četvorku je postao nenormalan, moramo nešto mijenjati, rekla je Sandra Benčić, Možemo.

Smatra da ocjene ne mogu biti jedino mjerilo i pokazatelj znanja i jedino mjerilo uspjeha.

- Ja mogu reći da u ovoj situaciji, u kojoj sam sada, ne bih radila. Mislim da to nije primjereno. Nije dobro da ulazimo u takve pritiske oko ocjena djece, to nije dobra poruka ali je to posala opća praksa među velikim brojem roditelja, kazala je Benčić i poručila da javne osobe moraju postavljati drugačiji kriterij ponašanja i to pokazati svojim primjerom.

Nikola Grmoja (Most) ocijenio je da je Musić Milanović najveću štetu napravila svom suprugu, predsjedniku RH, svojoj obitelji i svom djetetu te da se sada vjerojatno kaje.

- Generalno imamo problem velikih pritisaka na prosvjetne djelatnike oko ocjena, ocjene su postale jedino bitno u obrazovnom procesu a ne stjecanje znanja i to treba mijenjati, izjavio je Grmoja u Saboru.

Ističe mora se vratiti ugled onima koji su stup obrazovanja.

- Većina profesora i nastavnika ne želi sebi probleme i gdje god je nekakva ocjena koja je između većina će, da nema problema i na vratu roditelje, zaključiti veću ocjenu, većina će ići linijom manjeg otpora, kazao je.

Dodao je da on kao profesor nije imao većih problema iako je bilo pritisaka , no da je uvijek omogućio djeci da odgovaraju za veću ocjenu. Ja sigurno ne bih popustio pritisku ako bih smatrao da dijete nije zaslužilo veću ocjenu ili ako nisam nešto pogriješio u svom radu, poručio je.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) u pismu Musić Milanović ne vidi nekakav pritisak već samo ukazivanje na nepravilnosti.

- Ja to nisam vidio kao nekakav pritisak već kao obično pismo u kojem se ne zalaže za veću ocjenu nego samo ukazuje na neke nepravilnosti koje je uočila, kazao je.

Hajdaš Dončić smatra da mame imaju veliki senzibilitet prema muškoj djeci te je poručio da se osobno ne bi na taj način obraćao školi ali ne zna što bi napravila njegova žena.

- Vjerujem da će nadležna tijela, prije svega resorno ministarstvo zatražiti nekakvo očitovanje i poduzeti određene radnje. Nemam za sada informacija koje bi mogao komentirati o eventualnom djelu, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!