Mrak-Taritaš o Tomaševiću: Nije mu lako i treba mu dati priliku

10:14 / 13.07.2021.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Anka Mrak - Taritaš

Anka Mrak - Taritaš

Foto: Studio 4/IMS / HRT

Nije im lako i treba im dati priliku, komentirala je mjesec dana vladavine novog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i platforme Možemo, Anka Mrak-Taritaš predsjednica GLAS-a u emisiji Studio 4.

- S jedne su strane strašno velika očekivanja građana nakon loše vlasti pokojnog Milana Bandića. Nova vlast se mora kretati u okviru zakona i nije im lako. Voljela bi da smo malo više strpljivi da im damo 100 dana, rekla je i dodala kako ih je dočekalo svašta, od obnove Zagreba, smeća na ulicama, fasada koje su godinama devastirane, Holdinga...

Na pitanje je li očekivala da će saborsko Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa već u prvom mjesecu mandata otvoriti već drugi predmet gdje glavnu ulogu igra i novi gradonačelnik, Mrak Taritaš je rekla kako takvo što nije očekivala.

- Morate biti oprezni i ne ponavljati greške prethodnika jer ta dva otvorena predmeta izazivaju sumnju u javnosti, istaknula je.

Kroz cijelu kampanju novog gradonačelnika provlačilo se pitanje koji je tim ljudi i stručnjaka koji stoji iza njega i koji su spremni preuzeti odgovornost izvršne vlasti. Bilo bi dobro da vidimo taj tim ljudi, govori Mrak Taritaš.

- Novi će gradonačelnik sigurno promijeniti način upravljanja, sigurno Holding neće biti mjesto gdje će se dogovarati mutni poslovi, sigurno ured gradonačelnika neće biti mjesto za zapošljavanje mnoštva, rekla je i dodala kako su građani nestrpljivi zato što bi promjene htjeli odmah.

Istaknula je kako je kratkoročno zaduživanje od 400 milijuna kuna bilo logično rješenje, ali očekuje se što skoriji rebalans.

- Prvi potez gradonačelnika trebao je biti rebalans proračuna i to odmah na prvoj sjednici gradske Skupštine. Na taj se način pokazuje da ste spremni i odgovorni te da vodite računa o financijama i znate s čim upravljate, smatra Mrak Taritaš.

Rekla je kako gradonačelnik Tomašević i premijer Plenković moraju sjesti za stol i razgovarati kao ravnopravni partneri u obnovi Zagreba.

- Jasno ću reći da zakon nije dobar i trebaju se usuglasiti glede izmjene istog, govori i dodaje da kada je riječ o obnovi, građani su digli ruke od države i sve ovo što obnova Zagreba ne ide, ide na teret premijera Plenkovića, ministra Horvata i gospodina Vanđelića, kazala je i dodala da obnove neće biti ni na jesen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!