Mrak-Taritaš o ZG GUP-u: Štromar odlučio izaći iz rovova

22.11.2019.

18:31

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Osam institucija s područja arhitekture i urbanizma upozorilo je na niz nepravilnosti u procesu donošenja izmjena i dopuna zagrebačkog GUP-a.
Osam institucija s područja arhitekture i urbanizma upozorilo je na niz nepravilnosti u procesu donošenja izmjena i dopuna zagrebačkog generalnog urbanističkog plana, kojem je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dalo zeleno svjetlo.

Traže izbacivanje odredbi za koje je u javnoj raspravi izneseno najviše primjedbi te izradu novog GUP-a o kojem će biti provedena i nova javna rasprava.

- Ministarstvo prostornog uređenja davajući suglasnost na izmjene GUP-a grada Zagreba nije poštivalo važeći zakon o prostornom uređenju. Zašto to mislimo. Opet nije otklonjena jedna od osnovnih primjedbi a to je da plan nižeg reda GUP mora biti u skladu s planom višeg reda s Prostornim planom grada Zagreba, rekla je predsjednica Hrvatske komore arhitekata Željka Jurković

Radi se o izmjenama zagrebačkog GUP-a kojima bi se - među ostalim - omogućila izgradnja takozvanog Zagrebačkog Manhattana na Hipodromu i Velesajmu.

Sada su na potezu zastupnici u Gradskoj skupštini koji će odlučiti hoće li plan, koji je izazvao tridesetak tisuća primjedbi građana te iza kojeg nije stalo 11 od 17 Vijeća gradskih četvrti - i podržati.

O Izmjenama GUP-a i prijeporima koje one izazivaju u Temi dana govorile su pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Zagreba Sanja Jerković te zastupnica Glasa u Gradskoj skupštini Anka Mrak-Taritaš.

- Gospodin Štromar je očito odlučio izaći iz rovova. Kolege iz HNS-a s gospodinom Bandićem čine koaliciju na državnoj razini, oni očito imaju problem s rovovima. To je očito bio jedan od slučajeva. Vrlo neobično, to ga nitko nije pitao i to se ne radi.

GUP treba gledati s nekoliko aspekata, a to su zakonodavni, stručni te ono što su rekli građani koji su dali niz primjedbi, kaže Mrak-Taritaš, objašnjavajući zbog kojih razloga.

- To je jedan od najvažnijih dokumenata u Zagrebu. Imamo i neke najave da će po hitnoj proceduri bez odbora sve skupa biti ubrzano. Građani cijelo vrijeme imaju osjećaj da im netko krade njihov prostor. To u konačnici nije dobar dokument, to je kriva poruka.

Najviše primjedbi bilo je vezano uz potencijalno nestajanje zelenih zona na području Velesajma i Hipodroma.

- Zna se u ovom prijedlogu izmjenu GUP-a. Bit će preko 51% sporta i rekreacije. Na području Hipodroma je moguć tematski park te mješovita namjena. Za predmetno područje provest će se međunarodni urbanistički natječaj te će se temeljem natječaja izradit će se urbanistički plan uređenja, ističe Sanja Jerković.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Zagreba priznaje da im je na predloženi GUP stiglo 30ak tisuća primjedbi, no dodaje da je 80% tih primjedbi identični papir, samo su podnositelji različiti.

- Evidentno to govori da je bio organizirani aktivistički pokret. Da bi stvar bila bolja, prilikom dostavljanja odgovora, primijetili smo da i osobni podaci podnositelja nisu točni jer nismo mogli dostaviti odgovore.

No, arhitekti i urbanisti se također protive.

- Oni kažu da trebamo novi plan i mi smo s tim suglasni. Početkom iduće godine raspisat ćemo veliki natječaj za masterplan grada Zagreba. Pozivam sve te iste udruge da dostave konkretne i konstruktivne prijedloge, zaključuje Jerković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!