10:39 / 13.03.2019.

Autor: HRT

Mrak-Taritaš odbacuje navode iz Jutarnjeg lista

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa provjerava još jednu prijavu protiv predsjednice GLAS-a Anke Mrak-Taritaš, ovaj put u vezi s njezinim angažmanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa provjerava još jednu prijavu protiv predsjednice GLAS-a Anke Mrak-Taritaš, ovaj put u vezi s njezinim angažmanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori. To je druga prijava protiv Mrak-Taritaš u nepunih mjesec dana.

Jutarnji list navodi da se prijava odnosi na naknade koje je Mrak-Taritaš primala kao članica ispitne komisije HGK-a za agente za posredovanje nekretninama.

Anka Mrak-Taritaš odbacila je navode u Jutarnjem listu.

- Ako trebate zataškati aferu jedne ministrice, ministrice Žalac, ako ste najpopularnija oporbena političarka, onda vas to ne čudi. Mene ovo niti u jednom trenutku neće omesti da još jače i žešće govorim o tome kako ova trgovačko-ucjenjivačka vlada vodi ovu zemlju u propast. HDZ, HNS i Milan Bandić udruženim snagama odlično to rade, kazala je među ostalim Mrak Taritaš.

- To je u funkciji smanjivanja moje popularnosti i da izgledi Amsterdamske koalicije budu što manji, izjavila je novinarima u Saboru.

- Za mene su medijske slobode jedna od najvažnijih demokratskih vrednota. Međutim, često se u medijskom prostoru koristi 'fake news'. Ono što je danas na naslovnici Jutarnjeg lista i u tekstu je klasičan 'fake news'. Navodi da sam ja nešto zatajila su apsolutno čista izmišljotina i laž. U mojoj imovinskoj kartici 2012. godine to je navedeno, a u 2013. sam navela da nema promjena, ustvrdila je Mrak Taritaš.

Naglasila je kako je prije dvadesetak dana novinar koji to želio objaviti i sam rekao kako zapravo nema osnove za tekst, jer da nema nikakvog sadržaja.

Tvrdi i kako je u imovinskoj kartici 2012. godine, kada je postala dužnosnicom, najavila iznos od 27 tisuća kuna, uz objašnjenje, a 2013. kada je postala ministrica napisala je da nema promjena što je, kaže, vidljivo i iz teksta u Jutarnjem. 

- Zanimljivo je da su se koristili podaci i četiri godine prije nego što sam postala ministrica samo da bi cifra bila što veća, dodala je Mrak Taritaš.

Naglasila je kako je ministrica postala kao osoba iz struke, da je u ovom slučaju riječ o edukaciji i ispitima, nečemu što prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa nije nešto što se ne može raditi te ne podliježe sukobu interesa, iako ne zna što se točno nalazi u prijavi Povjerenstvu za sukob interesa.

- Što se tiče imenovanja u Povjerenstvo za polaganje stručnog ispita za područje arhitekture, u tom je slučaju napravljena greška, ispričala sam se i snosit ću odgovornost. Nemam nikakvih problema reći kada sam pogriješila i za to snositi odgovornost, ali ako tome nije tako, e, onda je dosta, rekla je.


Kolega iz Amsterdamske koalicije, šef HSS-a, smatra da su napadi na Mrak-Taritaš zapravo napadi na lijevu koaliciju.

- Svaki dan HDZ i njihovi partneri produciraju desetke afera koje prolaze ispod radara, tako da koliko god je to teško, to treba otrpjeti, ali to je znak da se Anke Mrak Taritaš i cijele Amsterdamske koalicije HDZ i njegovi poltroni itekako boje, ustvrdio je Krešo Beljak.

Iz bivše stranke zastupnice Mrak-Taritaš, a sada HDZ-ovog koalicijskog partnera, prilično diplomatski komentar.

- To što se zaredalo mogu samo komentirati da svaki od nas dužnosnika zna koje su njegove obaveze, što mora prijaviti, kada mora prijaviti, od imovinske kartice i eventualnih prihoda, kaže Milorad Batinić.

Puno žešća bila je HDZ-ova Sunčana Glavak. Kolege iz oporbe nazvala je lažnim moralistima, prozivajući Mrak-Taritaš, ali i niz oporbenih političara za pogreške i raznorazna kaznena djela.

- Jedan moralist za drugim. Primjerice, kolegica Mrak Taritaš, koja trenutno ima 3 afere, zaboravila prijaviti stan, garažu, zaboravila prijaviti dobit od gotovo 80 tisuća kuna, honorare u HGK. Ja bih rekla - u redu, trebamo to propitkivati, poručila je Glavak.

Slučaj upravo ispituje Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Prijava je podnesena potkraj prošle godine. 

- Što se tiče Hrvatske gospodarske komore, sporan je dio oko iznosa koji je primila, dakle da li je isti stavila u imovinsku karticu. U drugom je nešto drugačija situacija - problematično je što je navodno sama sebe imenovala u Povjerenstvo temeljem kojeg je onda primala naknadu, i onda neprijavljivanje te naknade u imovinsku karticu, objašnjava Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Dokumentacija iz Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva stigla je u Povjerenstvo. Nakon analize ono će uputiti zaključak zastupnici Mrak-Taritaš i nakon toga odlučiti ima li osnove za pokretanje postupka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!