Mrak Taritaš: Oko GUP-a se bespotrebno napravila "sapunica"

22.11.2019.

08:45

Autor: V.K./HRT

default error photo
Nakon trećeg pokušaja zagrebački je generalni urbanistički plan dobio pozitivno mišljenje ministarstva graditeljstva.
Nakon trećeg pokušaja zagrebački je generalni urbanistički plan dobio pozitivno mišljenje ministarstva graditeljstva. Je li riječ o razvojnom planu za grad Zagreb protiv kojeg se nepotrebno digla buka ili u pozadini leži pogodovanje privatnim interesima? Je li zeleno svjetlo za GUP rezultat trgovanja Bandića HDZ-a i HNS-a? Treba li se o GUP-u odlučivati na referendumu?

O tome su u emisiji U mreži prvog govorili ravnatelj zagrebačkog Zavoda za prostorno uređenje Ivica Rovis, gradska zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš, državni tajnik ministarstva graditeljstva Željko Uhlir te Ivan Križić iz Društva arhitekata Zagreba.

Ministarstvo graditeljstva je dalo pozitivno mišljenje, ali je ministar Štromar rekao kako on u Skupštini to ne bi podržao. Uhlir je rekao kako se treba razlučiti uloga svih nas kao građana i onih koji su na funkciji u ministarstvu.

- Pregledali smo detaljno ono što su gradske službe donijele u ministarstvo na suglasnost. Ispunjeni su svi zakonski uvjeti i treba se znati da zakon traži samo minimalne uvjete. Gdje će što biti u gradu Zagrebu odlučuju gradski planeri i Skupština grada koja je predstavničko tijelo lokalne uprave, istaknuo je Uhlir.

Rovis je rekao kako je zadovoljan odlukom ministarstva zato što kada se radi po pravilima struke, očekuje se takva odluka.

Mrak Taritaš je rekla da se oko GUP-a napravila "sapunica” koja je bila bespotrebna.

- Ovaj GUP treba gledati s tri aspekta. Jedan je usklađenost sa zakonom. Ministarstvo neće nikada ulaziti u odluke grada kao takvog. Ono će samo inzistirati da sve procedure budu onakve kakve trebaju biti. Drugi aspekt GUP-a je sudjelovanje javnosti. Građani grada Zagreba su pokazali svoje nezadovoljstvo i rekli su da takav GUP ne žele. Treći aspekt GUP-a je onaj stručni. Ovo je jedan od rijetkih slučajeva kada se kompletna stručna javnost ujedinila i argumentirala zašto taj GUP nije dobar, rekla je Mrak Taritaš i dodala da to što je ministarstvo dalo zeleno svjetlo za GUP to ne znači da ne postoje prepreke za donošenje istog.

Naglasila je kako GUP ima dvojaki značaj, a to je razvojni i provedbeni.

- Što se tiče razvojnog GUP-a, postavlja se pitanje kakav Zagreb želimo 2030., rekla je.

Križić govori kako struka problematizira i postupke ministarstva te ističe kako je ovaj pravni okvir koji imamo neprovediv i nesiguran za investicije i zaštitu prostora.

- Mi i dalje smatramo da ovaj GUP nije usklađen sa zakonom, istaknuo je.

Uhlir je rekao kako odobrenje GUP-a nije posljedica političke trgovine i kako je isti detaljno i stručno pregledan i napravljeni su zahtjevi prema gradskim izrađivačima prostornog plana da moraju poštivati struku i da moraju dati priliku javnosti da sudjeluje u izmjenama i to je postignuto.

Rovis je naglasio kako se nije trgovalo GUP-om jer da je, onda bi  isti dobio suglasnost još u sedmom mjesecu.

- Fokus cijelog GUP-a je na velesajmu i hipodromu, a oni su samo jedan mali segment.

Križić govori kako struka ne želi sudjelovati u političkom prepucavanju oko GUP-a i ističe da trenutno ne postoji nitko tko kontrolira sadržaj i kvalitetu prostornih planova te poziva da se GUP vrati na stručnu razinu rasprave, a ne politikantsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!