Mrak Taritaš pozvala Vladu da uredi tržište uvoza radne snage

01.06.2023.

12:37

Autor: Hina/HRT/A.S.

Anka Mrak Taritaš

Anka Mrak Taritaš

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš pozvala je Vladu da se ozbiljno primi posla s uređivanjem tržišta uvoza radne snage, a posebno planiranjem i provođenjem kratkoročnih i dugoročnih politika integracije u društvo, kroz strategiju upravljanja useljavanjem i integracijom.


- Trenutno je to potpuno prepušteno poslodavcima, kazala je Mrak Taritaš novinarima u Saboru te najavila je da će službeno zatražiti sazivanje sjednice Odbora za gospodarstvo i Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo koja bi se bavila ovom temom.

- Plenković čvrsto žmiri kad je u pitanju imigracijska politika i integracija useljenika, ideja jasne imigracijske politike ne postoji u njegovoj Vladi, ustvrdila je ta saborska zastupnica.

Komentirala je da Hrvatska po starom dobrom običaju, prepušta sve stihiji i kaosu te ocijenila da je dobar pokazatelj potpune "nesvijesti" Vlade kad je ovaj problem u pitanju nacionalna razvojna strategija do 2030.

Mrak Taritaš ističe da se u tom dokumentu Vlada nijednom rečenicom ne osvrće na naše potrebe za uvozom radne snage u ovom desetljeću, a kamoli da bi spominjala ili razrađivala neku politiku njihove integracije ili planirano usmjeravala taj uvoz prema onome što su nam razvojni ciljevi.

Strani radnici dolaze iz Nepala, Indije i Filipina

Hrvatska bi, kaže, prema procjenama Ministarstva unutarnjih poslova ove godine trebala izdati između 160 i 180 tisuća dozvala za boravak i rad stranim državljanima, a time će udio stranih radnika u ukupnoj radnoj snazi premašiti deset posto. 

Pritom, sad već više od 40 posto stranih radnika dolazi iz dalekih zemalja, uglavnom Nepala, Indije i Filipina.

- Trenutno se uvozom radne snage bavi više od 400 agencija i pritom su zabilježene razne neregularnosti, tako da i oni koji se tim poslom žele baviti pošteno traže od Vlade bolju i strožu regulaciju te djelatnosti, napominje Mrak Taritaš.

Upozorava da je kao i svaka brzorastuća djelatnost na tržištu, i ova pogodno tlo za raznorazne lovce u mutnom koji će, vrlo brzo, zbog nepoštenih praksi i zaobilaženja propisa i zakona, to tržište i preuzeti ako im se dozvoli.

- Ako dozvolimo da se s tim radnicima postupa neljudski i izrabljuje ih se i pritom ih se isključuje iz društvenog života, ne samo da smo moralno i ljudski podbacili, nego smo dugoročno proizveli nestabilnosti i probleme koji mogu ugroziti sigurnost i kvalitetu života za sve naše građane, poručuje Mrak Taritaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!