19:04 / 23.04.2020.

Autor: M.Š./Hina

Mrak-Taritaš predlaže povećanje naknade za osobe u samoizolaciji

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborski zastupnici raspravili su u četvrtak prijedlog izmjena zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju Anke Mrak Taritaš.
Saborski zastupnici raspravili su u četvrtak prijedlog izmjena zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju Anke Mrak Taritaš (Glas) po kojem bi se povećala naknada osobama u samoizolaciji zbog koronavirusa od 4.257,28 kuna jer ju smatra preniskom. 

Anka Mrak Taritaš smatra da je njezin zakonski prijedlog konstruktivan i dobronamjeran jer omogućava ispravljanje "očite nepravde građanima".

Upozorila je da tako niska naknada one osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije može motivirati na njezino kršenje kako bi ostvarile prihod na razini prije nego što im je ona izrečena.

Također smatra kako bi potencijalno zaraženi mogli prešutjeti da su bili u kontaktu sa zaraženima zbog straha od smanjenih primanja. Drži da bi takvo ponašanje moglo ugroziti napore i višestruko veća financijska sredstva uložena u suzbijanje pandemije koronavirusa.

Ustvrdila je kako bi primanja onih kojima je izrečena mjera samoizolacije za vrijeme njezina trajanja trebala biti 100 posto osnovice za naknadu plaće, kao što je to u slučaju privremene nesposobnosti zbog ozljede na radu.

Također je upozorila ne nelogičnost da osobe koje su donirale organ nemaju pravo na 100 posto osnovice za naknadu plaće. Napomenula je kako je prema jučerašnjim podatcima u samoizolaciji 13.670 osoba.

Ivan Čelić (HDZ) rekao je kako ne može poduprijeti taj zakonski prijedlog jer mjera samoizolacije traje 14 dana, a ne mjesec dana, dodajući da neće toliko ograničavati građane te da neki mogu raditi od kuće, a drugi ne mogu. Prema tom zakonskom prijedlogu stimuliralo bi se građane da se prijavljuju za mjeru samoizolacije, smatra Čelić.

Mirando Mrsić (Klub Demokrati - HSS) najavio je potporu zakonskom prijedlogu navodeći kako je trošak provedbe mjere samoizolacije oko 35 milijuna kuna.

Istaknuo je kako je pandemija pokazala svu dobrobit sustava javnog zdravstva koji imamo jer bi osoba koja bi u SAD-u završila na respiratoru liječenje morala platiti između 40 i 50 tisuća američkih dolara, ako preživi. Zato javno zdravstvo treba čuvati i osnaživati kako bi bilo dostupno svima i kako se za liječenje ne bi morali uzimati krediti.

Vesna Pusić (Glas) najavila je potporu zakonskom prijedlogu i pozdravlja mjeru samoizolacije u interesu sprječavanja širenja zaraze. Upozorila je kako bi se moglo dogoditi da nakon završetka te mjere oni koji su joj bili podvrgnuti zbog smanjenih prihoda neće imati što jesti.

Saša Đujić (SDP) najavio je potporu zakonu kako bi se omogućilo da oni kojima je izrečena mjera samoizolacije u njoj doista i budu radi sigurnosti drugih i sprječavanja širenje zaraze koronavirusom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!