Mrak Taritaš: Rekonstrukciju Vlade svi očekuju, a bit će "status quo"

25.04.2022.

15:47

Autor: Oporbeni zarez/HRT/T.D.

Anka Mrak Taritaš

Anka Mrak Taritaš

Foto: U mreži Prvog / HRT

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš gostovala je u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez" i komentirala aktualna politička zbivanja.

VUS je u ponedjeljak donio privremenu obustavu primjene izmijenjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, čime će se, do konačne odluke o zakonitosti smanjenja naknade, korisnicima nastaviti isplaćivati 65 posto bruto plaće u gospodarstvu grada Zagreba. Anka Mrak Taritaš je komentirala odluku VUS-a za koju kaže da ju je iznenadio takav razvoj događaja. Očekivala je da Upravni sud pogleda cijelu mjeru i donese odluku.

- Riječ je o mjeri koja je bila čisti populizam od strane pokojnog gradonačelnika kada je želio biti gradonačelnik svih Hrvata, išao na parlamentarne izbore, onda je promovirao tu mjeru bez da su se znali svi elementi. U Zagrebu ima oko 15 tisuća obitelji koje imaju troje i više djece, otprilike trećina, nešto više od 5 tisuća obitelji koristilo je tu mjeru. Ta mjera i financijska sredstva bila su nesrazmjerna učincima. Ona je bila neodrživa za bilo koju vlast. Mi smo u prošlom sazivu predložili ukidanje, predložili smo da se mjera roditelj-odgojitelj ukine, ali smo to predložili na sljedeći način: Dali smo rok od 9 mjeseci da netko tko je ostao trudan, koristi tu mjeru i da se na njega ne odnosi, da onda stupa na snagu za buduće stvari koje su i dosad bile u mjeri i da se za njih to nastavi, a da za sve buduće mjere nije bila opravdana. Sadašnja vlast se odlučila za jednu srednju opciju. Trebali su se dobro konzultirati jer ovo nije dobro za njih. To nije dobro za gradski proračun, nije dobra poruka građanima, rekla je.

Naglasila je da je riječ o jednoj mjeri koja je za samo određenu skupinu bila.

- Da bi nešto više od 5 tisuća obitelji moglo koristiti tu mjeru, u gradski proračun su uplaćivale i one druge obitelji koje imaju troje i više djece, a nisu imale prilike koristiti mjeru koja je uravnotežena za sve. To nije bila ta mjera. To je bio vrući kesten koji bi ostao bilo kojoj vlasti koja je došla, rekla je.

Rekonstrukciju svi očekuju, a bit će "status quo"

Anka Mrak Taritaš komentirala je i rekonstrukciju Vlade.

- Premijer je najavio rekonstrukciju vlasti i onda je to odjednom bila velika rekonstrukcija. Mi iz oporbe smo rekli da ako je to tako velika rekonstrukcija, da bi bilo najpoštenije ići u nove izbore. Potez premijera je bio čist PR-ovski potez. Kad je on rekao da ide u rekonstrukciju Vlade, odjednom su svi krenuli raspravljati koji će ministri otići i koji će ih zamijeniti. Svi drugi problemi su pali u drugi plan. Sad kad se odluči za rekonstrukciju, a po svemu sudeći, tri ministra će otići, onda će svi s olakšanjem reći da je nešto dobro napravio. Nije napravio ništa. Suštinski je pokazao da ne bira dobro. Iz loših kadrova koje ima, ide u još gore. To je i njegov zadnji izbor za ministra Paladina pokazao. Rekonstrukciju svi očekuju, a ja mislim da će to biti "status quo", rekla je.     

Smatra da ako oporba ide u nekakav potez, onda on mora biti smišljen, mora se znati točna arhitektura tog poteza.

- Onda nije nikakav problem da skupite potpise u dva ili tri dana. Kad sam išla s opozivom ministra Horvata, točno tako sam odradila. Most jako voli solirati, jako voli reći da je prvi. Nije važno tko je prvi, važno je da napravite dobar posao, naglasila je.  

"Napravljena je jedna velika nula"

Rekla je da obnova ne može stajati kad nije ni počela.

- 25 mjeseci nakon zagrebačkog potresa, u Zagrebu se vezano uz obnovu nije dogodilo ništa. Napravljena je jedna velika nula. Nije srušena kuća do kraja koja je bila pojam zagrebačkog potresa, koja je bila toliko puta po medijima, pokazatelj što je potres u Zagrebu napravio. Umjesto da se imenuje netko tko bi bio spreman uhvatiti u koštac s tim svim, Plenković je imenovao ministra Paladina jer se on ne bi u sve to htio miješati. On nije stranački, zadužen je za obnovu, a ona ne ide. Taj čovjek nije stručnjak. Odgovornost je na njemu. Postavio je čovjeka koji oko sebe ima toliko tereta kojeg nosi sa sobom, da se on treba baviti s tim teretom. Ne bavi se s obnovom niti će se moći baviti. Ne bavi se prostornim planiranjem nit zna da bi se s tim trebao baviti. Državnom imovinom će se baviti u onom dijelu gdje ima vlastiti interes, rekla je.

Istaknula je kako se radi o mladom čovjeku koji je nesporno stekao ozbiljni imetak i koji razumije kako možeš tako rubno u društvu u kojem jesmo, steći za tako malo vremena tako veliki imetak.

- Nikad nije radio što bi trebalo biti rezultat kao opće dobro. On uopće ne prepoznaje što je javni interes, dodala je.      Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!