Mrak-Taritaš: Status roditelja njegovatelja još šest mjeseci nakon smrti djeteta

19.01.2023.

11:50

Autor: HRT/V.G./Hina

Anka Mrak-Taritaš

Anka Mrak-Taritaš

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Čelnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš izvijestila je u četvrtak da su pripremili izmjene Zakona o socijalnoj skrbi prema kojima bi se status roditelja njegovatelja, koji ga sada gube odmah nakon smrti djeteta, produljio još šest mjeseci.


- Naša država je sklona reći da daje različite socijalne naknade, voli se u nekim slučajevima razbacivati novcima, a zapravo imamo državu koja je iznimno okrutna prema roditeljima njegovateljima. Imamo članak 68. Zakona o socijalnoj skrbi, koji vrlo hladnokrvno kaže da status roditelja njegovatelja prestaje smrću djeteta, rekla je Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare.

- Prije mjesec dana jedna mama je izgubila svoje dijete, drugi dan je u toj tuzi i boli morala prijaviti da je dijete umrlo, a njen status je s tim prestao. Ta mama je uz svoje dijete bila od rođenja, naravno, da nije mogla steći ni dan radnog iskustva, što inače ni ne možete u tom statusu, kazala je i Mrak-Taritaš.

Podsjetila je da je prethodni ministar početkom prošle godine obećao da će se taj problem riješiti, ali ta je odredba ostala ista.

- Stoga smo mi u GLAS-u napravili prijedloge izmjene Zakona i uputili ga u saborsku proceduru kako bismo upozorili na taj problem. Otprilike je 5000 roditelja njegovatelja, koji je to teret za državu da oni nakon smrti, nakon tog bola, imaju još šest mjeseci taj status? Predlažemo da se nakon smrti djeteta status roditelja njegovatelja produlji za još šest mjeseci, rekla je Mrak Taritaš.

Zakonski prijedlog je na dnevnom redu ove sjednice, pa je vladajućima poručila da ako ga ne žele prihvatiti, "neka se konačno probude i prestanu biti okrutni prema toj skupini ljudi, a u pravilu su to žene".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!