Mrak Taritaš traži lakšu proceduru za ugradnju solara

17.02.2023.

12:58

Autor: V.K./HRT/Hina

Solarna energija

Solarna energija

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš zatražila je u petak da se u Hrvatskoj ubrzaju i olakšaju procedure za ugradnju solara, upozorivši da je unatoč velikom potencijalu iskorišteno samo deset posto kapaciteta kada je riječ o solarnoj energiji.

- U kontekstu svih tema i netema, voljela bih da se AP malo bavi i stvarnim životom. U zemljama Europske unije, kada je riječ o energetici već se razmišlja o vodiku, a mi još nismo došli ni do solara, upozorila je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u Saboru.

Hrvatska, dodala je ima jako veliki potencijal kada je riječ o solarnoj energiji i mogućnosti izgradnje solarnih elektrana, ali je u ovom trenutku iskoristila svega deset posto tog potencijala.

Od Vlade Andreja Plenkovića očekivalo se strateško opredjeljenje Republike Hrvatske za ulaganje u solare, uključujući elektrane, kuće, kredite za tu namjenu i lakše procedure ali Hrvatska tome pristupa, kaže čelnica GLAS-a tvrdoglavo polako.

- Na razini EU donesena je direktiva koja kaže da se mora ubrzati i olakšati procedure i oni nas tjeraju da počnemo koristiti sredstva EU namijenjena za solare, a mi tvrdoglavo po svome, pa polako, istaknula je.

Smatra da je poseban problem što se u HEP-u dugo čeka na ishođenje elektroenergetske suglasnosti, kao i na obavijest o mogućnosti priključenja. Upozorila je da se pred ljude stavljaju razne prepreke umjesto da im se vrata širom otvore i omogući da što lakše dođu do solara.

- Zato ne treba čuditi da ćemo za godinu ili dvije, kada nas se bude ocjenjivalo po nekim kategorijama, biti na dnu po iskorištenosti solarne energije. Ako ugradnja solara nije tema, onda ja ne znam što bi trebala biti tema, zaključila je Mrak Taritaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!